Moskisvet.com
Hennessy Venom GT - 6

Visoki obrati

Najhitrejši avtomobil na svetu je …

A.M.
30. 01. 2013 08.18
25

Vas zanima, katera štirikolesna zver do 320 km/h pospeši hitreje od Bugattijevega veyrona super sport? Rekord za najbolj brutalne pospeške si tokrat lasti Američan.

Hennessy Venom GT - 10
Hennessy Venom GT - 10 FOTO: Arhiv proizvajalca
Pri družbi Hennessey Performance Engineering so si izposodili šasijo Lotusovega exigea, ki so jo postavili na natezalnico in jo izdatneje opremili z lastnimi sestavnimi deli. Šasija in karoserija iz ogljikovih vlaken je tako lahka, da vozilo tehta vsega 1200 kg. Čemu natezanje? Inženirji so potrebovali prostor, da so za oba sedeža strpali sedemlitrski V8 agregat iz corvette ZR1. Pogonski agregat se jim je očitno zdel ’podhranjen’, saj so ga opremili z dvema turbinskima polnilnikoma in zalogo moči povečali na 928 kW, navor pa znaša enormnih 1155 Nm. Moč na zadnji kolesni par prenaša dobri stari šeststopenjski ročni menjalnik, ki 4,6-metrskega superšportnika požene do hitrosti 437 km/h. Medtem ko pogonske agregate sestavljajo v Teksasu, celotno vozilo sestavijo v britanskem Silverstonu.
Hennessyjeva zmagovalna ekipa, ki se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov.
Hennessyjeva zmagovalna ekipa, ki se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. FOTO: Arhiv proizvajalca


Njihov kronski dragulj venom GT je pred kratkim ’podlegel’ hitrostni preizkušnji za Guinnessovo knjigo rekordov in jo tudi uspešno prestal. V dveh zaporednih vožnjah na letališču v Houstonu je z mesta do 300 km/h v povprečju pospešil v 13,63 sekunde. S tem je ’posekal’ predhodno rekorderko Koenigseggovo agero R, ki je za enak podvig potrebovala 17,68 sekunde, in Bugattijevega veyrona super sport, ki je do hitrosti 300 km/h v povprečju potreboval 22,2 sekunde. Venom GT je tako tudi uradno najhitrejši dvosedežni serijski avtomobil na svetu. Ga želite? Pohitite – izdelali bodo vsega 29 primerkov, cena za posamezni avtomobil pa znaša skoraj milijon evrov. V ceno je všteto tudi enodnevno spoznavanje z avtomobilom na dirkaški stezi v družbi tovarniškega voznika.
Za pogon skrbi predelan sedemlitrski V8 iz corvette ZR1.
Za pogon skrbi predelan sedemlitrski V8 iz corvette ZR1. FOTO: Arhiv proizvajalca


 

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369