Moskisvet.com
NAIAS Detroit - 1

Visoki obrati

NAIAS Detroit: Ko se na enem mestu prepletata dva svetova

STA/N.J.
19. 01. 2016 08.02
2

11. januarja je v Detroitu za strokovno javnost odprl vrata 28. mednarodni avtomobilski sejem, ki ga bo letos v zadnjem letu svojega mandata, poleg skoraj milijona drugih obiskovalcev, prvič obiskal tudi ameriški predsednik Barack Obama. Ta se rad pohvali, da so ukrepi njegove administracije rešili ameriško avtomobilsko industrijo. Sejem bo vrata zaprl 24. januarja, v tem času pa se bodo predstavili številni jekleni lepotci in nove tehnologije.

NAIAS Detroit - 5
NAIAS Detroit - 5 FOTO: AP
Enega največjih vsakoletnih medijskih dogodkov v ZDA pokriva okoli 5000 novinarjev iz 60 držav sveta. Sejem bo sicer za širšo javnost odprt od 16. do 23. januarja, letošnji pa bo potekal predvsem v znamenju novih luksuznih avtomobilov. NAIAS Detroit letos razkriva 55 domačih in svetovnih avtomobilskih novosti.

V znamenju luksuza

Kljub dobri prodaji dragih potratnih avtomobilov se industrija prilagaja zahtevam časa, čeprav ni nobenega dvoma, da največ pozornosti še vedno vzbujajo močni, glasni, veliki in privlačni jekleni konjički. Ford predstavlja nov luksuzni model Lincoln Continental, s katerim želi osvojiti tudi kitajski trg, Daimler prihaja na sejem z novim modelom serije srednjega razreda Mercedes E, BMW prikazuje dva nova modela križanca X4 M40i in športnega Coupe M2. Tudi Hyundai ne želi zaostajati in prihaja na sejem z novim luksuznim Modleo Genesis G90. Svoje luksuzne avtomobile predstavljajo tudi Volvo, Infiniti, Lexus ... Audi izziva Teslo z elektriko iz gorivnih celic koncepta audi h-tron quattro concept.

Avtomobilistični novinarji so že izbrali najboljša letnika 2016 na sejmu, pri čemer je naslov pripadel športnemu terencu Volva XC90 ter Hondi Civic.

NAIAS Detroit - 4
NAIAS Detroit - 4 FOTO: AP

Prepletanje dveh svetov

Na eni strani v oči bode ameriška klasika – velikanski modeli športnih terencev in legendarni 'pickupi', na drugi strani pa se bleščijo in zgodovino pišejo evropske visokotehnološke rešitve. V ospredju so tokrat nove pogonske rešitve in razvoj avtonomne vožnje.

Obama posebni gost

Obama od začetka prvega mandata daje pobude za industrijo, ki bo proizvajala bolj varčne in za okolje manj obremenjujoče avtomobile. Njegov cilj iz leta 2008, da bo v letu 2015 na cestah milijon električnih avtomobilov, je izpolnjen le polovično.
Obama bo na sejmu naredil zmagoslavni krog, saj je ameriška avtomobilska industrija leta 2009 preživela predvsem po njegovi zaslugi, potem ko je dal pobudo za 85 milijard vreden reševalni paket sektorja, ki je ob močni azijski in evropski konkurenci zašel v hudo krizo.

Lanskoletna prodaja avtomobilov v ZDA, ki je ocenjena na 17,5 milijona vozil, je bila izjemna, čeprav pa predsedniku ne bo všeč razlog. Zaradi nizkih cen bencina so šli v prodajo dragi in potratni avtomobili. Športni terenci in poltovornjaki so lani predstavljali 70 odstotkov celotne prodaje General Motorsa (GM).

Leto, zaznamovano s škandali

Ironično je, da je imela industrija lani rekordno prodajo, ob tem pa je zaupanje javnosti v ameriške tovarne avtomobilov najnižje v treh letih. GM se še vedno izvija iz škandala s smrtonosnimi sistemi za vžig, ki so med vožnjo ugašali motorje in blokirali volan. Japonski dobavitelj zračnih blazin Takata je proizvajal blazine, ki jih je občasno razneslo, škandale pa je konec lanskega leta kronal Volkswagen, ki je priredil dizelske motorje, da so na uradnih testih kazali manjše izpuste škodljivih snovi v ozračje kot med normalno vožnjo po cesti.

Ameriški kongres je decembra lani Nacionalnemu odboru za varnost v transportu podelil večja pooblastila za preganjanje kršitev v avtomobilski industriji, ki si bo morala v času prodiranja novih tehnoloških domislic Appla in Googla povrniti zaupanje javnosti.

NAIAS Detroit - 11
NAIAS Detroit - 11 FOTO: AP

GM, Takata, Fiat Chrysler, Toyota in BMW so vsi pod neodvisnim nadzorom pri izvajanju obljubljenih sprememb na bolje, Volkswagen pa je najel slavnega odvetnika za poravnave Kennetha Feinberga, ki je določeval odškodnine za žrtve terorističnih napadov 11. septembra 2001 in za žrtve pokvarjenih sistemov za vžig pri GM.

Glavni izvršni direktor Volkswagna Matthias Müller je v nedeljo v Detroitu obljubil povrnitev zaupanja javnosti in se znova opravičil za škandal. V sredo, na srečanju z uradniki agencije za zaščito okolja pa bo podjetje predlagalo, kako urediti problem predelave dizelskih motorjev. Milijardam dolarjev kazni se ne bo mogoče izogniti v nobenem primeru.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497