Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Smo na pragu vojne zvezd?

A.M.
31. 01. 2013 08.26
19

Kar se sliši kot prizor iz znanstvenofantastičnega filma, je čista resnica – ameriška vojska svoja letala že opremlja s smrtonosnimi laserskimi žarki.

Testiranja laserskih sistemov niso nič novega. Američani so to počeli že pod Reaganovo administracijo, pred nekaj leti pa so na Boeingov ’Jumbo Jet’ namestili ogromen laserski sistem YAL-1.


Enormni kemični laser bo v končni fazi z močjo 1 MW uničeval do 600 km oddaljene medcelinske izstrelke, zaloge energije na letalu pa bodo zadostovale za od 20 do 40 visokoenergetskih žarkov. Sistem je obetaven, a za zdaj še prevelik in energetsko premalo učinkovit, zato so Američani zasnovali manjše laserje, ki jih je moč namestiti na vsako vojaško letalo.

Že letos bodo na nekatere bombnike in lovce letalskih sil namestili sistem Hellads. Za razliko od YAL-1 gre za laser s trdnim jedrom, ki zmore energetske pulze moči od 34 do 150 kW, pri čemer naprava ne presega razmerja teže petih kilogramov na 1 kW proizvedene moči.

Z vgradnjo testnih sistemov bodo začeli letos, s preizkušanjem strelskim zmogljivosti pa leta 2014. Hellads bo namenjen samodejni zaščiti letal pred protiletalskimi izstrelki zemlja-zrak. Laserska obramba trenutno ščiti le pred izstrelki, ki ogrožajo prednji del letala, Lockheed Martin in DARPA (Agencija za razvoj naprednih obrambnih sistemov) pa že razvijata sistem, ki bo ’pokrival’ celotno območje okrog letala.


Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376