Moskisvet.com
Mozilla - 1

Visoki obrati

Mozilla napoveduje popolnoma 'oblačni' operacijski sistem

R.B.
28. 07. 2011 09.13
7

Podjetje, ki je pred sedmimi leti v Microsoftove zobe vrglo enega najuspešnejših spletnih brskalnikov v zgodovini Firefox, napoveduje naslednjo, popolnoma oblačno fazo uporabniške informacijske tehnologije.

Mozilla je tisto podjetje, ki se je zelo uspešno zoperstavilo Microsoftovemu monopolu devetdesetih odstotkov tržnega deleža, ki ga je velikan iz Redmonda uspel vzdrževati vse od druge polovice devetdesetih, ko so potopili Netscape.

Desetletje kraljevanja nad spletnimi vsebinami je največje igralce na svetovnih informacijskih trgih dvignilo na naslednjo orbitalo, v oblake. Vsi največji imajo sedaj nadzor nad večino aspektov programja in prenosa vsebin, nekateri kraljujejo tudi na področju strojne opreme. Je pa zmogljiva strojna oprema počasi začela izgubljati na pomembnosti, vsaj za povprečnega uporabnika. Z računalništvom v oblaku je uporabnik pridobil na dimenzijah naprave in tudi kar se tiče varnosti podatkov, čeprav je slednji pojem relativen (pri teoretikih zarote). Poznalo naj bi se tudi pri ceni.

Nekako tako naj bi bil videti novi Mozillin OS.
Nekako tako naj bi bil videti novi Mozillin OS. FOTO: arhiv proizvajalca

Kralj spleta Google je prvi napovedal operacijski sistem Chrome OS, ki v veliki meri deluje v povezavi z oblakom oziroma z velikimi strežniškimi farmami, kjer se izvaja večina procesiranja in hranjenja podatkov. Poleg prototipa Cr-48 je na voljo že Samsungova Serija 5 in Acerjev AC700. Po pričakovanjih naj bi Chrome OS začel prihajati v množično uporabo nekje v letu 2013.

Mozilla noče ostati zadaj in napoveduje logični korak naprej v obliki lastnega operacijskega sistema, ki bi se ga upravljalo preko brskalnika Firefox, ki se v razvojni fazi imenuje 'Boot to Gecko' (B2G). Velikanska baza Firefoxovih vtičnikov naj bi se razširila v aplikacijsko bazo, ki naj bi bila konkurenčna vsem sedaj največjim sistemom, kot so iOS, Android, WP7 in webOS. Pri Mozilli stavijo na uveljavljajoči se we standard HTML5, ki bo omogočal večjo interakcijo uporabnika s spletnimi vsebinami.

Mozillin inženir Andreas Gal opisuje 'Gecka' kot odprtokodni sistem, ki ga bodo pri podjetju podobno preuredili, kot je to storil Google s svojim Androidom. Osnova naj bi bila linuxova, okvir in dodatki pa naj bi bili razviti popolnoma na novo. Gal omenja tudi dajanje prednosti novim napravam v segmetnu mobilne telefonije in tabličnih računalnikov. Pri Mozilli naj bi gradili tudi na izkušnjah, ki so jih pridobili z delno uveljavljeno paltformo Chromeless, ki temelji na odprtokodnem Webianu. Chromeless naj bi redefiniral brskanje po spletu s precej interaktivno paltformo, ki bi si jo uprabnik lahko preurejal po svoji volji.

Koliko bo Mozilli uspelo ogroziti ostale tekmece, ki svoje operacijske sisteme tudi poskušajo združevati v enotne, za vse mobilne in namizne naprave primerne paltforme, bomo še videli. Je pa Mozillina namera jasen dodaten znak, da se oblaki približujejo hitreje, kot se je sprva napovedovalo.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497