Moskisvet.com
Jobsova jahta

Visoki obrati

To je 100-milijonska jahta Steva Jobsa!

N.J.
28. 08. 2014 08.09
17

Jahta Venus je v Italiji pritegnila veliko pozornosti, ko so jo videli privezano v Brindisiju. Lepotica, ki jo je za Steva Jobsa oblikoval Philippe Starck, je zdaj v lasti vdove Laurene, ki se je po obisku Benetk odločila še za postanek v Apuliji na jugovzhodu Italije.

Jahta v dolžino meri kar 80 metrov, zgrajena pa je bila na Nizozemskem. Kot poročajo mediji, naj bi stala okoli 130 milijonov dolarjev, po smrti Steva Jobsa pa je po nekaj zapletih pristala v rokah vdove.

Steve Jobs, ki je umrl oktobra leta 2011, je tik pred smrtjo naročil izgradnjo luksuzne ladje, ki naj bi stala okoli 130 milijonov dolarjev (okoli 100 milijonov evrov). Venus naj bi bila prava kraljica morij. Jobs je pred smrtjo sodeloval z inženirji na Nizozemskem in tako so konstruirali ladjo po njegovih željah. Konstruirali so posebno stekleno površino, sestavljeno iz večjih kosov, ki segajo 3 metre visoko in 12 metrov v dolžino, njihova posebnost pa je, da omogočajo svetlo notranjost in strukturno podporo celotnemu komandnemu mostičku. Gre za edinstveno jahto, narejeno iz aluminija, ki s svojim minimalističnim slogom povsem sovpada z Applovim stilom. Na krovu ima med drugim armaturno ploščo s sedmimi 27-paličnimi iMac-i. Paluba je iz tikovega lesa, tla pa so steklena.

Pri izgradnji ladje so sodelovali tudi projektanti, ki so projektirali Applove trgovine po vsem svetu. Jahto so dokončali leto dni po njegovi smrti, Jobsova družina pa je vsem zaposlenim, ki so delali na projektu, v znak zahvale podarila iPod Shuffle.

Jahta je nato dolgo čakala na prevzem v pristanišču v Amsterdamu, saj se je zapletlo pri neplačanih računih. Dediči so račune ladjedelnici poravnali, nato pa se je zapletlo še pri plačilu oblikovalca. Starck je namreč za svoje delo izstavil račun v višini devet milijonov evrov, novi lastniki jahte pa so jih plačali "le" šest. Jahto so novim lastnikom, Jobsovim dedičem, prepustili 24. decembra 2012, ko so poplačali vse dolgove.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369