Moskisvet.com
nov motor

Visoki obrati

Mazda se požvižga na elektriko, imajo odlično alternativo

N.J.
05. 02. 2018 08.00
3

Pri Mazdi so se namesto v razvoj električnega motorja, kot to počno številni drugi avtomobilski proizvajalci, preusmerili v razvoj ekološko čim bolj dodelanega agregata.

Pri Mazdi, kjer si prizadevajo omejiti toplotne izgube in povečati izkoristek delovanja motorjev, so dahnili novo življenje dobremu staremu bencinarjem. Mazda je izdelala motor, ki naj bi navdušil vse obiskovalce bencinskih črpalk.

Njihovi motorji nove generacije motorjev Skyactiv, Skyactiv-X, naj bi omogočali, da bi z isto količino goriva prevozili okoli 20 odstotkov daljšo pot v primerjavi s prejšnji generacijo motorjev, emisije pa naj bi bile minimalne in v tem pogledu naj bi bili motorji primerljivi z električnimi ob upoštevanju trenutnih električnih virov. Z dodatnim zmanjšanjem količine emisij ogljikovega dioksida (kar pomeni tudi nižjo porabo), bi pogonski agregati Skyactiv 3 električne prehiteli tudi po ekonomičnosti.

Novi motorji naj bi delovali po podobnem načelu kot dizelski. Kompresija bo pri teh motorjih višja in do samovžiga bencinskih hlapov, pomešanih z zrakom, prihaja prav zaradi velikega pritiska v cilindrih. Pri Mazdi trdijo, da je to pravzaprav prvi bencinski motor, ki uporablja vžig goriva s pomočjo kompresije. Motor tako ne potrebuje svečk, je bolj ekonomičen in ima večji navor. Poraba je manjša.

Po mnenju Mazdinih strokovnjakov, naj bi v primerjavi z motorjem z enako prostornino izpred 10 let, novi porabil za kar 35 do 45 odstotkov manj goriva. Po nekaterih izračunih naj bi vozilo z bencinskim motorjem s porabo 3,5 l/100 km bilo celo bolj ekonomično od vozil z električnim motorjem (recimo v Avstraliji). Seveda so izračuni odvisni glede na ceno elektrike na nekem območju.

V tekmi za najboljše vozilo z električnim motorjem tako Mazda dokazuje, da je rešitev včasih veliko bliže, kot se zdi in da dobrim starim bencinarjem še ne gre kopati groba. Električna vozila se namreč še vedno  soočajo s kar nekaj težavami: eden glavnih razlogov, zakaj se mnogi še ne bi odločili za vozilo z električnim motorjem, je recimo doseg, ki je še vedno precej omejen v primerjavi s klasičnimi motorji, cene električnih vozil so še vedno visoke, tretja težava pa je čas polnjenja dragih Li-ion baterij. Nekaj minut, ki jih porabimo za polnjenje rezervoarja na bencinski črpalki, je namreč neprimerljivo z uro ali dve trajajočim polnjenjem električne baterije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492