Moskisvet.com
Letalo naredi-si-sam - 4

Visoki obrati

Brezplačno vam pomagajo do lastnega letala

A.M.
31. 07. 2013 07.29
0

Če zadeva deluje v svetu pametnih telefonov, zakaj ne bi še v letalstvu. V Kanadi razvijajo prvo ’odprtokodno’ letalo, ki ga bo moč zgraditi kar doma.

Letalo naredi-si-sam - 3
Letalo naredi-si-sam - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca
’’Več glav več ve’’, so dejali v podjetju MakerPlane, staknili glave in pričeli s snovanjem ultralahkega letala za vsak žep. Njihovo poslanstvo je, da bi čim več ljudi gradilo in varno uporabljalo lastna letala. Vsa dognanja vestno beležijo in jih v obliki brezplačnih dokumentov ponujajo na svoji spletni strani ’makerplane.org’.

Razvijajo za ultralahko dvosedo letalo, ki ustreza mednarodnemu pravilniku o zračnem prometu. Zračno plovilo bo varno, poceni in lahko za upravljanje. Tehtalo bo 600 kilogramov in poletelo s hitrostmi do 220 km/h. Domet naj bi znašal 600 km, stroški izdelave pa dobrih 10.000 evrov … ob predpostavki, da posedujete ustrezno znanje, 3D tiskalnik in računalniško vodeno stružnico. S pomočjo brezplačnih načrtov bo moč izdelati vse sestavne dele, prvi prototip pa naj bi poletel leta 2015.

Letalo naredi-si-sam - 1
Letalo naredi-si-sam - 1 FOTO: Arhiv proizvajalca

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497