Moskisvet.com
Splinter Supercar - 2

Visoki obrati

Leseni avto, ki divja s 390 km/h

N.J.
09. 12. 2015 08.11
8

Splinter je športni avtomobil s kar 600 konji pod pokrovom. Izdelan je iz lesa in premiero je doživel na sejmu Essen Motor Show.

Leseni superavtomobil poganja centralno postavljen 7-litrski V8 motor s kar 600 konjskimi močni (447 kW). Ima pogon na zadnja kolesa, moč pa na kolesa prenaša 6-stopensjki ročni menjalnik.

Superavtomobil so premierno predstavili na Motor Showu v Essnu (28. november – 6. december). Avtomobil, ki tehta le 1.134 kilogramov, je izdelan 90 odstotkov iz lesa, medtem ko so drugi avtoobili izdelani iz lahkih materialov, kot so aluminij, jeklo in kevlar. Uporabljen je laminatni les; Splinter ke bil tako zasnovan na podlagi izjemnih karakterisrtik lesa in ima celo boljše razmerje med jakostjo in težo kot recimo aluminij ali jeklo. Takšen les je zelo prožem in v kompozitni obliki se ga uporablja v bistvu podobno kot ogljikova ali steklena vlakna. Posamezni vezni del kolesa prenese silo 3 tone.

Podvozje je izdelano iz lepljenega furnirja, monokok pa je je iz lepljenega lesa. Avtomobil ima po višini nastavljive zračne blazine in nastavljive vzmeti.

Velik izziv je oblikovalcem predstavljalohlajenje motorja. Rešitev so našli v tem, da so izpušne cevi postavili precej više, s čimer omogočajo nemoten dovod hladnega zraka, ki sproti hladi 'drobovje' avtomobila.

Gre za delo ameriškega industrijskega oblikovalca iz Severne Karoline Joeja Harmona, ki je navdih za tega športnika dobil pri britanskem vojaškem avionu de Havilland Mosquito iz 2. svetovne vojne, ki je prav tako izdelan iz lesa. Teoretično bi moral Splinter (trska) dosegati maksimalno hitrost okoli 390 km/h. V dolžino avtomobil meri 4,4 metra, medosna razdalja pa znaša 2,66 metra.

Velik plus so Splinterju prisodili tudi okoljevarstveniki, saj je poraba energije med samim procesom proizveodnje nizka, prav tako pa gre za naraven material, kar pomeni manjšo obremenitev za okolje.

 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497