Moskisvet.com
Xenith

Visoki obrati

Le s temi res varčujete

A.M.
16. 04. 2013 08.21
4

Naša usoda in svetla prihodnost sta odvisni od uporabe alternativnih virov energije. Čeprav so te tehnologije še drage in težko dostopne, smo priče bliskovitemu razvoju. S katerimi vozili se lahko vozite skoraj zastonj?

Umicar Imagine
Umicar Imagine FOTO: Arhiv proizvajalca
Eden od najbolj obetavnih alternativnih virov energije je od Zemlje oddaljen 150 milijonov kilometrov, do našega planeta pa potuje 8 minut. Seveda gre za sončno energijo, ki jo s pomočjo sončnih celic pretvarjamo v električno energijo. Eden od vedno bolj popularnih načinov izkoriščanja te energije je tudi v transportne namene.

Proizvajalci tovornih, osebnih in vozil za prosti čas uporabljajo tovrstne solarne plošče zlasti za napajanje dodatnih porabnikov, vse bolj pogosta pa so vozila, ki jih poganja izključno sončna energija. Najboljši med najboljšimi se zbirajo na ’World Solar Challengu’ (svetovno ’solarno’ prvenstvo’), kjer morajo vozila izključno s pomočjo sončne energije prvoziti 3.000 kilometrov dolgo pot skozi avstralsko divjino. Dirka z 20-letno tradicijo poteka med mestoma Darwin in Adelaide, v tem času pa se je zvrstilo 9 dirk.

Tekmovanje poteka po javnih cestah, kar pomeni, da morajo avtomobili in tekmovalci upoštevati cestno prometne predpise z nekaj nenavadnimi izjemami:
- ko se sonce prevesi proti zahodu, lahko tekmovalci, če seveda to dopušča promet, vozijo po desnem voznem pasu in tako ’ujamejo’ čim več sončnih žarkov,
- če voznik tehta manj kot 80 kilogramov, vozilo dodatno obtežijo z balastom,
- kapaciteta baterij je omejena na največ 5 kWh, med tekmovanjem pa je njihova menjava prepovedana.
Nuna 3 - absolutni zmagovalec tekmovanja 'WSC'. S 3.000-kilomtersko traso je opravil v 29 urah in 11 minutah.
Nuna 3 - absolutni zmagovalec tekmovanja 'WSC'. S 3.000-kilomtersko traso je opravil v 29 urah in 11 minutah. FOTO: Arhiv proizvajalca


Pravila vsako leto nekoliko priredijo, poudarek pa je na približevanju razvoja ’solarnih’ avtomobilov vsakdanji uporabi. Na prvem tekmovanju leta 1987 je slavila ekipa General Motorsa s svojim 'Sunraycerjem', pot so prevozili v slabih 45 urah in s povprečno hitrostjo 66,9 km/h. Na zadnjem tekmovanju leta 2011 je slavilo vozilo Tokai Challenger japonske univerze Tokai. Progo so prevozili v 32 urah in 45 minutah, povprečna hitrost pa je znašala 91,54 km/h. Absolutni rekord še vedno ’drži’ nizozemski Nuon Solar Team, ki je s traso opravil s povprečno hitrostjo 102,8 km/h v 29 urah in 11 minutah.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492