moskisvet
VISOKI OBRATI

Aston Martini, ki jih bo vozil Bond v novem filmu

10.10.2019, 12:54
0
Filmi o Jamesu Bondu in prestižni avtomobili znamke Aston Martin so neločljivo povezani, njihova ljubezenska zgodba pa se nadaljuje tudi v 25. filmu o agentu 007, z naslovom No Time To Die. Tokrat bodo prišli na račun tako tisti, ki ljubijo klasike, kot tisti, ki prisegajo na zadnji krik ''pločevinaste mode''.

Aston Martin je definitivno tisti štirikolesnik, ki ga najprej povežemo z agentom 007. Zagotovo je to jekleni konjiček, ki mu James Bond najbolj zaupa. Ustvarjalci zadnjega filma, ki je sredi nastajanja, so razkrili, katera vozila znamke Aston Martin bodo tokrat gostovala v tej več kot 50 let trajajoči vohunski franšizi, ki so jo splavili daljnega leta 1961. Med njimi bo tudi najslavnejši avtomobil agenta 007, Aston Martin DB5, naslednika modela DB4 iz leta 1963, s katerim se je peljalo veliko različnih Bondov.

Sean Connery pozira ob prvem Aston Martinu, ki ga je vozil James Bond.
Sean Connery pozira ob prvem Aston Martinu, ki ga je vozil James Bond./ FOTO: Profimedia

Prvi ga je krotil že Sean Connery v Goldfingerju leta 1964 (tretji film), primerek iz filma pa je pred časom na dražbi dosegel ceno 4,2 milijona evrov. To je bil tudi debi znamke v filmih o Jamesu Bondu, v svojem prvem nastopu pa je DB5 pred kamero dobil 10 minut in 21 sekund. Če bi ustvarjalci filma po črki sledili noveli pisatelja Iana Fleminga, bi moral Bond tedaj voziti modelDB Mark III, a je bil DB5 v času snemanja novejši model.

Aston Martin DB Mark III
Aston Martin DB Mark III

To je bil tudi začetek velike ljubezni, ki traja še danes. Za krstni nastop so takrat uporabili celo originalni prototip, za kaskaderske prizore pa modele iz redne linije. DB5, ki ob pomoči 282 ''konjev'' zmore 230 km/h, je definitivno pustil globok pečat v pop kulturi. Pojavil se je tudi v filmih Operacija Grom (Thunderball), Zlato oko (GoldenEye) in Skyfall.

PREBERI ŠE
Član britanskega dvora v novem filmu o Bondu

Da je agent njenega veličanstva močno povezan z Aston Martinom, priča dolg seznam ''jeklenih ljubic'' Jamesa Bonda, saj jih je gostil že 11-krat. Skozi desetletja je sedel za volanom modelov DBS, V8 vantage volante, V12 vanquish, DBS V12 in DB10.

Aston Martin DB5 je pripravljen na novo poglavje v filmih o Jamesu Bondu.
Aston Martin DB5 je pripravljen na novo poglavje v filmih o Jamesu Bondu./ FOTO: Profimedia

V 25. filmu No Time To Die, v katerem bo agent 007 še zadnjič Daniel Craig in bo premiero doživel leta 2020, se bodo poleg Bondove ''jeklene muze'' DB5, ki velja tudi za ''najbolj slaven avtomobil na svetu'', pojavili še modeli DBS Superleggera, Valhalla in V8 Vantage (1977). Slednji velja za prvega superšportnika, ki je zapeljal s proizvodne linije v Veliki Britaniji in je bil takrat s 390 KM najhitrejši serijski štirisedežnik na svetu. Nastopil je že v Bondu Dih smrti (The Living Daylights).

V8 Vantage
V8 Vantage/ FOTO: Profimedia

Aston Martin DBS Superleggera bo kratek čas še držal naziv najekskluzivnejšega modela znamke. Njegovo srce je brutalni 5,2-litrski dvanajstvaljnik, podkrepljen z dvema turbinama, ki zmore 533 kW (725 KM) in ima kar 900 Nm navora. Je najmočnejši in najhitrejši avto, ki so ga pri tej prestižni znamki kdaj naredili.

Aston Martin DBS Superleggera
Aston Martin DBS Superleggera/ FOTO: Profimedia

Ob 50-letnici prvega filma o Jamesu Bondu so pripravili celo posebno serijo omejeno na 50 primerkov. Tej so nadeli oznako OHMSS (On Her Majesty’s Secret Service) in jo odeli v unikatno zunanjo barvo – olivno zeleno, s katero so se priklonili DBS-u, ki ga je v filmu V službi njenega veličanstva vozil George Lazenby – ter nadeli posebna aluminijasta platišča. DSB se je pojavil tudi v filmih Casino Royale in Kvantum sočutja (Quantum of Solace).

Aston Martin Valhalla je avtomobil, za katerega zmanjka presežnikov.
Aston Martin Valhalla je avtomobil, za katerega zmanjka presežnikov./ FOTO: Profimedia

Na platnih bomo lahko občudovali tudi Astonovo prihajajočo pošast, ki sliši na ime Valhalla in bo na ceste uradno zapeljal šele leta 2021. Karbonski hibridni superavtomobil bo izdelan le v 500 primerkih, zanj pa bo treba odšteti skoraj dva milijona evrov. Ime izvira iz nordijske mitologije in označuje za raj za bojevnike, kjer počivajo duše neustrašnih borcevumrlih v bitki.

Futuristični Valhalla bo kupcem na voljo leta 2021.
Futuristični Valhalla bo kupcem na voljo leta 2021./ FOTO: Profimedia

Vozilo je nastalo v sodelovanju s podjetjem Red Bull Advanced Technologies, ki deluje na področju razvoja formule ena. To bo tudi uradno vozila Bonda, imel pa ga bo lahko tudi vsak smrtnik, ki si ga lahko privošči. Spomnimo. Nazadnje je Aston Martin gostil v filmu Spectre, kjer je nastopil DB10, ki pa je bil izmišljeno vozilo, izdelano izključno za film.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke