Moskisvet.com
Kontrolne lučke na armaturni plošči

Varni v prometu

Poznate pomen teh kontrolnih lučk na armaturni plošči?

A.P.
02. 06. 2019 08.32
0

Verjetno ste ob vžigu avtomobila opazili kontrolne lučke na armaturni plošči, ki se po nekaj sekundah po večini ugasnejo, a je treba vedeti, kaj pomenijo, če katera izmed njih zasveti, saj niso samo za okras. Če namreč določena lučka gori tudi, potem ko ste avto zagnali, ima ta določene težave. Veste, kaj posamezni simboli pomenijo?

Ko zasveti rdeča lučka, je treba avtomobil čim prej ustaviti. Javlja namreč večjo napako oz. okvaro. Če zasveti oranžna oz. rumena lučka, lahko vožnjo nadaljujemo, a je potreben čimprejšnji obisk servisa. Gre za opozorilo oz. javljanje napake. Modra je rezervirana za vklop dolgih luči, zelena pa pomeni, da je nekaj vključeno oz. prižgano.

Kakšne so pravice pešca, ko ga zalije avto, ki je zapeljal čez lužo?
Preberi še
Kakšne so pravice pešca, ko ga zalije avto, ki je zapeljal čez lužo?

Videz simbolov med posameznimi znamkami vozil varira, vsi proizvajalci pa imajo svoje opisane v servisni knjižici. Določen nabor kontrolnih lučk je enak in sporoča isto težavo. Podoba simbolov je namreč toliko standardizirana, da v različnih avtomobilih pomeni enako opozorilo, ni pa po videzu vedno povsem enaka.

Večina kontrolnih lučk po vžigu ugasne.
Večina kontrolnih lučk po vžigu ugasne. FOTO: Dreamstime

Avtomobili so v zadnjem obdobju postali zelo zapleteni in večina voznikov pomena kontrolnih lučk na armaturni plošči ne pozna. Nekatere znamke imajo tudi po 40 in več lučk, spet druge komaj 20. Ni treba, da na pamet znate vse, te iz nadaljevanja pa je že dobro, da znate prepoznati.

Kontrolna lučka za akumulator
Sporoča, da alternator ne polni akumulatorja. Smiselno je narediti test obeh, običajno pa se v tem primeru zamenja alternator. Če se prižge med vožnjo skupaj z opozorilno lučko Stop in zvočnim opozorilom, sporoča premočno ali prešibko polnjenje akumulatorja. (slika 1: prva na levi)

Kontrolna točka za tlak motornega olja
Preglejte nivo olja. Če je nivo olja normalen, vzrok leži drugje. Če se med vožnjo prižge z opozorilno lučko Stop in zvočnim signalom, vozilo nemudoma ustavite in izključite kontakt. (slika 1: srednja)

Kontrolna lučka za zavoro
Sporoča, da imate dvignjeno ročno zavoro. Če po sprostitvi zavore ne ugasne, pomeni, da imate ali obrabljene zavorne ploščice ali vozilu manjka zavorne tekočine. (slika 1: prva na desni)

Kontrolne lučke za akumulator, motorno olje in zavoro/zavorne ploščice/zavorno tekočino.
Kontrolne lučke za akumulator, motorno olje in zavoro/zavorne ploščice/zavorno tekočino. FOTO: Dreamstime

Lučka za temperaturo hladilne tekočine
Če se obarva rdeče, ustavite in pustite motor teči v prostem teku minuto ali dve. Preden nadaljujete vožnjo, mora zagoreti modro, sicer motor ugasnite, počakajte, da se ohladi in še enkrat preverite. (slika 2: druga vrsta, prva na desni)

Prenizek tlak v pnevmatikah
Tlak lahko preverite na bencinski črpalki. (slika 2: tretja vrsta, prva na desni)

Kontrolna lučka za motor
Če med vožnjo gori oranžno, je nekaj narobe z elektroniko. Tedaj motor deluje na pomožni program, kar ni nič narobe. Vseeno ga čim prej odpeljite na servis. Če med vožnjo zasveti rdeče, varno ustavite in pokličite vlečno službo.

Kontrolna lučka za samokontrolo motorja in akumulator.
Kontrolna lučka za samokontrolo motorja in akumulator. FOTO: Dreamstime

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369