Moskisvet.com
Parkirna mesta za invalide

Visoki obrati

Ko boste spoznali, čemu služijo črte, ne boste nikoli več parkirali na njih

A.P.
02. 02. 2020 06.00
0

Po zakonu mora biti invalidom omogočena osnovna pravica do mobilnosti. Številni vozniki brezbrižno kršijo pravila. Podatki kažejo, da več kot polovica ljudi, ki parkira na mestu za invalide – ta so označena z rumeno barvo – ni invalidov, kar je odraz naše vozniške (ne)kulture.

Za parkirna mesta, rezervirana za vozila invalidov, je pomembno, da so dovolj široka, sicer je parkirno mesto neuporabno. Morda ste opazili, da imajo parkirna mesta rezervirana za invalide dodaten (črtkan) pas – na eni ali obeh straneh. Ta dodatna talna oznaka ni sama sebi namen. Invalidi na vozičku morajo za izstop/vstop iz vozila običajno na široko odpreti vrata.

Črtkan pas ima pomembno funkcijo.
Črtkan pas ima pomembno funkcijo. FOTO: Dreamstime

Tu nastopi dodaten problem, ki ga tudi dodaten prostor ne rešuje – klančina. Marsikatero vozilo za prevoz invalidov je prirejeno tako, da ima ob strani potopno klančino in če ob strani ni dovolj prostora, invalid po njej ne more zapeljati z invalidskim vozičkom. Problem dobro ilustrira fotografija ameriškega policista Zacka Goinsa. Takšni prizori niso neobičajni in na takšne situacije vozniki le redko pomislijo, ko parkirajo ob mestu, rezerviranem za invalide.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
1 na 1 s krožišči: vse, kar morate vedeti o vožnji skozi krožišča
Preberi še
1 na 1 s krožišči: vse, kar morate vedeti o vožnji skozi krožišča

''Dosti ljudi parkira malo čez črto – mogoče 20 centimetrov – in je že problem,'' je pred časom za 24 ur dejal Žiga Breznik, potem ko se je pojavil sporni zapis astrologinje Eme Kurent o smiselnosti parkirišč za invalide.

Kdaj je v primeru prometne nesreče potrebno poklicati policijo?
Preberi še
Kdaj je v primeru prometne nesreče potrebno poklicati policijo?

Ko boste torej naslednjič parkirali poleg parkirnega mesta, rezerviranega za invalide, poskrbite, da ne parkirate preblizu. Črtkan pas ni za okras, ampak služi pomembnemu namenu – to je prostor, ki je nujno potreben, da se oseba v invalidskem vozičku prebije do vrat in vstopi v avto.

O parkiranju na parkirnem mestu, označenem za invalide, govori 67. člen Zakona o pravilih cestnega prometa.

(1) Vozilo, parkirano na označenem parkirnem mestu za invalida, mora biti označeno z veljavno parkirno karto.

(2) Parkirno karto sme poleg upravičenca uporabljati spremljevalec, ki vozi in spremlja osebo, ki je imetnik parkirne karte in sama ne vozi motornega vozila.

(3) Upravičenci iz prvega odstavka 66. člena tega zakona  lahko parkirajo tudi na parkirnem mestu, ki ni označeno za invalide. V kolikor parkirajo na takšnem mestu in želijo uveljavljati pravice, ki jim jih daje izdana parkirna karta, morajo vozilo obvezno označiti z veljavno parkirno karto.

(4) Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek imetnik parkirne karte, ali spremljevalec, ki vozi in spremlja imetnika parkirne karte, ki vozila, parkiranega na označenem parkirnem mestu za invalide, nima označenega z veljavno parkirno karto.

(5) Z globo 80 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki neupravičeno uporabi parkirno karto. Pooblaščena uradna oseba odvzame neupravičeno uporabljeno parkirno karto vozniku in jo pošlje upravni enoti, ki jo je izdala. O odvzemu pooblaščena uradna oseba izda potrdilo.

O parkirnih mestih za invalide govori tudi pravilnik o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter večstanovanjskih stavb. V 12. členu beremo zahtevah v zvezi s parkirišči:

(1) Garažni objekt, ki je po določbah tega pravilnika uvrščen med objekte v javni rabi, ki morajo biti brez ovir, mora imeti 5 % parkirnih mest rezerviranih za vozila oseb z invalidskimi vozički.

(2) V garažnih objektih in na parkiriščih, ki pripadajo objektom, ki morajo biti brez ovir, morajo biti parkirna mesta, rezervirana za osebe z invalidskimi vozički, označena poševno ali pravokotno na smer vožnje, široka morajo biti 350 cm, da je omogočeno manevriranje z invalidskim vozičkom pri vstopu in izstopu iz avtomobila, njihova površina pa mora biti označena z mednarodnim znakom za dostopnost invalidom. Takšna parkirna mesta morajo biti tudi čim bliže objektu, ki mu pripadajo. Če je na parkirišču, ki pripada objektu, ki mora biti brez ovir, mogoče zagotoviti samo eno parkirno mesto, namenjeno vozilom oseb z invalidskimi vozički, mora biti takšno parkirno mesto tik ob vhodu v objekt.

(3) Če objekt, ki mora biti brez ovir, nima lastnega parkirišča, mora biti ob vhodu v objekt zagotovljena možnost za kratkotrajno ustavitev vozila osebe z invalidskim vozičkom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369