Moskisvet.com
Klimatska naprava v avtomobilu

Visoki obrati

Tako bo vaša klima v avtu bolje hladila in se manj kvarila

E.R.
03. 07. 2024 03.00
0

Izognite se pogostim napakam, ki vodijo do okvare in nezadostnega hlajenja vozila.

Prišlo je poletje, z njim pa tudi zelo visoke temperature, ki vodijo v segrevanje notranjosti vsakega avtomobila. Da bi vaša klimatska naprava v vašem vozilu delovala bolje in se izognili okvaram, ki so vse pogostejše, bodite pozorni na teh šest stvari.

Tako nevarno je imeti ponoči prižgano klimo
Preberi še
Tako nevarno je imeti ponoči prižgano klimo

1. Ne zaganjajte motorja in klimatske naprave hkrati

Skoraj vsi delamo to napako. Da bi čim prej ohladili notranjost vozila, istočasno vključimo avto in klimatsko napravo. Vendar to ustvarja dodatno obremenitev! Po zagonu motorja je priporočljivo počakati vsaj 30 sekund

Pazite tudi na izklop klimatske naprave – poskusite klimatsko napravo izklopiti vsaj nekaj minut, preden ugasnete motor.

Kako ohladiti stanovanje brez klimatske naprave?
Preberi še
Kako ohladiti stanovanje brez klimatske naprave?

2. Postopoma povečujte hlajenje

Še ena v vrsti pogostih napak je takojšnje povečanje delovanja klime do maksimuma. Ta poteza je razumljiva, saj so lahko temperature v notranjosti vozila v poletnih mesecih zelo visoke. Toda ta navada je zelo slaba! Najbolj optimalno bi bilo hlajenje postopoma povečevati, a pri tem paziti, da ne bo prevelikih temperaturnih razlik, saj je to lahko zelo škodljivo za naše zdravje.

Kako pravilno in zdravo uporabljati klimo v avtu
Preberi še
Kako pravilno in zdravo uporabljati klimo v avtu

3. Gumb za notranje kroženje zraka

Ta gumb je eden tistih, ki se redko uporablja – na njem je narisan avto z majhno krožno puščico. Pravzaprav je njegov namen ob pritisku ta, da namesto zraka od zunaj uporablja zrak, ki je že v kabini. Vendar bodite previdni!  Če ta sistem uporabljate dlje časa, se lahko zrak hitreje redči, njegova vlažnost pa lahko postane občutno visoka.

4. Preverjanje baterije in jermena

Redno preverjajte ta dva ključna elementa: če je baterija precej stara ali je jermen zrahljan, lahko to vpliva na zmogljivost in kakovost hlajenja.

Varčna uporaba klimatske naprave: tako boste znižali računa za elektriko
Preberi še
Varčna uporaba klimatske naprave: tako boste znižali računa za elektriko

5. Odprtine za prezračevanje

Mnogi vozniki pozabijo preveriti prezračevalne odprtine in zunanjo rešetko. Ti morajo biti vedno čisti, da je pretok zraka nemoten in primeren. Prednosti ohranjanja čistih odprtin so tudi zdravstvene narave – občutno manj nečistoč in bakterij bo zašlo v vaša pljuča.

6. Izogibajte se uporabi klimatske naprave na kratkih razdaljah

Klime vam ni vam treba prižgati za vsako ceno. Če pot do cilja ne bo trajala dolgo, je za vaše zdravje in avto bolje, da se izognete vklopu klimatske naprave. 

Človek, ki se mu moramo danes zahvaliti vsi!
Preberi še
Človek, ki se mu moramo danes zahvaliti vsi!

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.magazin.novosti.rs

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497