Moskisvet.com
Barracuda - 1

Visoki obrati

Kdo ne bi imel te vrhunske 'igračke'?

N.J.
30. 07. 2015 08.21
6

Barracuda je patruljno plovilo, izdelano za vojaške namene oziroma za organe pregona in posebne operacije. Poleg tipičnih nalog patruljiranja in nadziranja okoli pristanišč in pristaniške infrastrukture, ob obali, objektih na morju in sidrišč, je Barracuda sposobna hitrega zasledovanja.

Barracuda - 2
Barracuda - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca

Barracuda je nov ponos irskega podjetja Safehaven Marine, ki izdeluje plovila. Poleg mornariške in vojaške uporabe so možnosti za uporabo tega plovila resnično široke, trdi proizvajalec. Barracuda je primerna tudi za uporabo v slabih vremenskih razmerah in za delovanje pod krinko, saj ima močno zmanjšano tveganje odkrivanja zaradi posebne tehnologije za nizko stopnjo zaznavnosti na radarjih, kar zagotavlja večjo verjetnost uspešnosti misije.

Poskrbljeno je tudi za večjo varnost operaterja in posadke. Plovilo je Izdelano iz lahkih kompozitnih delov iz ogljikovih vlaken, opcijsko pa je mogoče dodati tudi posebno balistično steklo in plošče iz kevlarja, ki posadki nudijo dodatno balistično zaščito.

Plovilo je oblikovano v obliki črke 'V', kar omogoča doseganje višje hitrosti. Dosega sicer hitrost okoli 40 vozlov (74 km/h) in več, odvisno od nameščene opreme in pogonskega sistema. Avtonomija plovila je 200 navtičnih milj (370 kilometrov) z ekonomično vožnjo. Tudi pri višjih hitrostih je zelo obvladljivo plovilo in preprosto za manevriranje, oblika pa omogoča, da plovilo dobesedno zareže v visoke valove. 4–6 članska posadka sedi na udobnih visokotehnoloških sedežih, ki blažijo močne sunke. Prostor je tudi še za dodatne potnike. Plovilo lahko upravlja posadka, lahko pa se z njim upravlja preko operativnega centra, iz baze.

Glavno orožje je mogoče skriti in ga 'dvigniti' preko loput, ko ga potrebujemo za uporabo, vključno s strojnico in bombometom. Dodatno je mogoče namestiti še drugo strelsko orožje za povečanje ognjene moči na posebno platformo. Vgraditi je mogoče ubojne in neubojne vrste orožja. Plovilo je mogoče prevažati s pomočjo helikopterja saj ima že vgrajene mehanizme, na katere se lahko plovilo pripne na helikopter za transport, lahko pa se ga transportira tudi z ladjo ali pa po cesti s tovornim vozilom. V dolžino sicer meri med 11 in 13 metri.

Za hitro primerjavo: slovenska patruljna ladja VNL-11 Triglav, ki je namenjena opravljanju vojaških nalog, tj. obrambi akvatorija in obalnega prostora Slovenije ter zaščiti morja in varovanju plovnih poti v okviru zavezništva NATO, pa tudi za naloge zaščite in reševanja ter pomoč pri izobraževanju, usposabljanju in raziskovalnem delu, je od prej opisane Barracude veliko večja, okornejša in počasnejša. V dolžino meri 49 metrov, v širino pa 9,2 metra. Njeno oborožitev predstavljajo 1 top AK-306 30mm, dva mitraljeza 14,5 mm, 16 lanserjev Igla, protiladijski sistem 9M120 Ataka-V, zaščita pred izstrelki PK-10 in 2 gumenjaka ter dekompresijska komora. Dosega hitrost 27 vozlov (okoli 50 km/h), njena posadka pa šteje 24 članov.
 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306