Moskisvet.com
Zavorne ploščice

Visoki obrati

Kdaj je treba zamenjati zavorne ploščice?

M.S.
30. 03. 2022 05.00
0

Zavorne ploščice so poleg pnevmatik in amortizerjev eden ključnih elementov vozila, ki prispevajo k varnosti v prometu, zato je za varno vožnjo ključno, da voznik ve, kdaj jih je potrebno zamenjati.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Zavorne ploščice so sestavni del zavornega sistema. Njihova naloga je, da kinetično energijo, ki nastaja s trenjem, spremenijo v toploto in na ta način zmanjšajo hitrost. Obraba je posledica trenja ob zaviranju. Vsaka zavora ima en par zavornih ploščic, njuni torni plati pa sta obrnjeni proti rotorju. Ko pritisnemo na zavoro, zavorno sedlo stisne ploščici na vrteči rotor, kar upočasni vozilo. Pri tem pride do segrevanja in ko se ploščica segreje, se majhna količina tornega materiala prestavi na kolut. Ko se zavorna ploščica in kolut prisesata eden na drugega, se vozilo ustavi.

Naloga zavornih ploščic je, da kinetično energijo, ki nastaja s trenjem, spremenijo v toploto in na ta način zmanjšajo hitrost.
Naloga zavornih ploščic je, da kinetično energijo, ki nastaja s trenjem, spremenijo v toploto in na ta način zmanjšajo hitrost. FOTO: Shutterstock
Zakaj imajo tovornjaki dvignjena kolesa?
Preberi še
Zakaj imajo tovornjaki dvignjena kolesa?

Življenjska doba zavornih ploščic je med 50 in 120 tisoč kilometri. Hitrosti obrabe je poleg prevoženih kilometrov odvisna tudi od sloga vožnje. Tisti, ki zavirajo sunkovito in pogosto, morajo  zavorne ploščice zamenjati tudi do petkrat hitreje kot drugi. Kako pa vemo, da so naše zavorne ploščice zrele za odpis? Zavorna ploščica ne sme biti debela manj kot tri milimetre. Obstaja pa še kar nekaj znakov, ki kažejo na to, da so obrabljene in da jih je treba zamenjati. Če se med zaviranjem sliši brušenju oz. drgnjenju podoben zvok, če ob zaviranju slišite škripanje/cviljenje (to povzročajo drobni indikatorji, nameščeni na ploščicah, ki opozorijo na obrabo), če vozilo med upočasnjevanjem vibrira, če sveti/utripa kontrolna lučka (nekatera vozila imajo tovrstni indikator), ki kaže na obrabo ali če vozilo med zaviranjem vleče v eno smer. V primeru obrabe imajo zavore daljši odzivni čas in posledično ima vozilo daljšo zavorno pot. Vozilo je tudi bolj nestabilno, volan pa vibrira. Vibracije se čutijo tudi v pedalu. Pomembno je, da jih zamenjate, preden se zavorne ploščice spojijo s čeljustjo, v nasprotnem primeru bo strošek menjave zaradi popravila toliko večji.

Življenjska doba zavornih ploščic je med 50 in 120 tisoč kilometri.
Življenjska doba zavornih ploščic je med 50 in 120 tisoč kilometri. FOTO: Shutterstock
Kako z vožnjo privarčevati gorivo?
Preberi še
Kako z vožnjo privarčevati gorivo?

Menjava zavornih ploščic na lastno pest

Kot prvo morate izbrati prave zavorne ploščice. Vozilo mora biti ob menjavi ohlajeno. Sprva demontirate kolo. Nato sprostite matice in avto dvignite z dvigalko. Nato odvijte vijake in odstranite kolo. Nato odstranite še vijake zavornega sedla, odstranite odslužene zavorne ploščice in jih nadomestite z novimi. Ob tem preverite še stanje zavorne tekočine. Nato ponovite postopek v obratnem vrstnem redu. Poleg zavornih ploščic je treba biti pozoren tudi na preostale ključne elemente zavornega sistema, in sicer na menjavo zavorne tekočine ter stanje zavornih diskov, zavornih oblog, čeljusti in bobnov.

Znaki, da ste obsedeni oz. pretirano navezani na svoj avto
Preberi še
Znaki, da ste obsedeni oz. pretirano navezani na svoj avto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497