Moskisvet.com
Počitniška prikolica

Visoki obrati

Katera dovoljenja potrebujete za vleko počitniške prikolice?

M.S.
27. 07. 2022 05.00
0

Čas dopust je obdobje, ko na cesti srečamo veliko avtodomov in počitniški prikolic. Si želite tudi vi omisliti takšno vozilo? Pa veste, katera vozniška dovoljenja so potrebna v primeru vleke tovrstnih prikolic?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Z B kategorijo vozniškega dovoljenja lahko vlečemo vsa vozila te kategoriji, ki jim je dodan lahki priklopnik – gre za priklopno vozilo, katerega največja dovoljena masa ne presega 750 kilogramov –oz. mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik (skupaj lahko presežeta NDM 3.500 kilogramov, a ne več kot 4.250 kilogramov), vendar takrat največja dovoljena skupna masa ne sme presegati 3.500kg in se upošteva pravilo o homologaciji vozila.

Z B kategorijo lahko vlečete počitniško prikolico v večini scenarijev.
Z B kategorijo lahko vlečete počitniško prikolico v večini scenarijev. FOTO: Shutterstock
NDM pomeni največjo dovoljeno maso vozila. Gre za seštevek mase in nosilnost vozila. Vsak avto in počitniška prikolica ima to napisano na homologacijskem kartončku. NDM prikolice je seštevek mase prikolice in nosilnost.
Komedija zmešnjav na prvi avtocesti v Črni gori: kavč, zajtrk, pivo in selfiji
Preberi še
Komedija zmešnjav na prvi avtocesti v Črni gori: kavč, zajtrk, pivo in selfiji

Če skupna masa presega 3.500kg, ne pa tudi 4.250kg, mora voznik opraviti dodatni praktični del vozniškega izpita in se mu v vozniškem dovoljenju s kodo 96 označeni pravica do takšne vožnje. Pa če poenostavimo. Če ima prikolica največjo dovoljeno maso do 750 kg, jo lahko vozite z B kategorije, pri čemer ni treba upoštevati, ali največja dovoljena masa vozila in prikolice presega 3.500 kilogramov. Lahki priklopnik z NMD 750 kg lahko tako vlečemo tudi s kombijem ali avtodomom, ki ima NDM 3.500 kg, saj se NDM-ja ne seštevata. Dodatna registracija lahkega priklopnika ni potrebna – zato pa tehnični pregled na vsake štiri leta – saj je ta zavarovan preko osebnega vozila, mora pa imati isto registrsko tablico (na drugi strani mora imeti priklopno vozilo lastno registrsko oznako in zavarovalno polico).

Počitniške prikolice predstavljajo svojevrsten luksuz.
Počitniške prikolice predstavljajo svojevrsten luksuz. FOTO: Adobe Stock
Se pnevmatike na asfaltu lahko začnejo topiti?
Preberi še
Se pnevmatike na asfaltu lahko začnejo topiti?

V primeru počitniške prikolice, lahko vozniki z B kategorijo vozniškega dovoljenja vozi prikolico v primeru, da NDM obeh vozil ne presega 3.500 kg in vozilo nima preko osem sedežev za sopotnike. Pozorni morate biti lastniki manjših vozil, ki (pogosto) ne dopuščajo vleke priklopnika z NDM 750 kg brez naletne zavore. Če priklopnik nima zavore je treba preveriti podatke v homologaciji vozila do katere mase lahko avto vleče priklopnik. Če je nekoč veljalo, da NDM ne sme presegati polovico teže vozila, to zdaj določa homologacija.

Lastnik vozniškega dovoljenja za vožnjo kategorije B lahko vozi motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano lahko priklopno vozilo največje dovoljene mase do 750 kg ali pa mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, vendar takrat največja dovoljena masa skupine vozil (torej motorno vozilo z dodanim priklopnikom) ne sme presegati 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil.

Vožnja klasične počitniške prikolice do skupne NDM 3.500 kg je na slovenskh avtocestah omejena na 100 km/h, na cestah izven naselja na 90 km/h, v naselju pa na 50 km/h. Na Hrvaškem je na avtocesti omejitev za vozilo s počitniško prikolico 90 km/h, izven naselja pa 80 km/h. Prikolice ureja Zakon o varnosti cestnega prometa.

Kako pravilno in zdravo uporabljati klimo v avtu
Preberi še
Kako pravilno in zdravo uporabljati klimo v avtu

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369