Moskisvet.com
4x4 ali AWD

Visoki obrati

Kakšna je razlika med 4x4 in AWD?

A.P.
08. 12. 2020 10.29
1

V svetu avtomobilizma imamo kopico kratic. Nekatere so stare skoraj toliko kot avtomobili sami, s prodorom tehnologije in asistenčnih sistemov pa so se začele množiti kot gobe po dežju in jim danes komajda sledimo. Tokrat si bomo pobliže ogledali primerjavo dveh relativno splošnih kratic – 4x4 in AWD – ki pa ju marsikdo ne loči. Čeprav na videz označujete isto stvar, je med njima pomembna razlika.

Avtomobilistična industrija je živ organizem, ki se nenehno spreminja in dopolnjuje. Novi razredi in nove tehnologije prinašajo nove kratice, ki jih površni opazovalci dogajanja kaj dosti ne ločijo oz. ne poznajo njihovega pomena. Rahla zmeda, če lahko temu tako rečemo, je nastala tudi pri tehnologiji, ki omogoča pogon na vsa štiri kolesa, saj marsikdo ne pozna razlike med pogonom 4x4 (angl. kratica za 4 Wheel Drive oz. 4WD), ki je korenine pognal davnega leta 1983, in AWD (angl. kratica za All Wheel Drive), tj. pogonom na vsa kolesa. V osnovi gre pri obeh za tehnologijo, ki omogoča, da vozila izkoristijo pogon na vsa štiri kolesa (navor se prenaša na vsa štiri kolesa), razlika pa je v sistemu, ki to omogoča, in pa sami učinkovitosti.

Številni športni terenci prisegajo na AWD.
Številni športni terenci prisegajo na AWD. FOTO: Shutterstock
Porsche 356 speedster: za volanom enega najbolj ikoničnih avtomobilov vseh časov
Preberi še
Porsche 356 speedster: za volanom enega najbolj ikoničnih avtomobilov vseh časov

Oznaka 4x4 pomeni, da ima avto štiriosne gredi, prek katerih se moč motorja enakomerno razporedi na vsa štiri kolesa. To vozilom nudi prednost na zelo težavnih terenih in terenih izven urejenih poti. Tehnologijo običajno aktiviramo ročno, pri starejših modelih pa je treba iti iz vozila. Prek diferenciala je mogoče določiti količino navora med levim in desnim parom koles. Pri tehnologiji AWD prenos moči ni enakomerno porazdeljen, ampak se navor prilagaja glede na potrebe posameznega kolesa. Če ste npr. obtičali z zadnjimi gumami, bo moč večinoma preusmerjena na zadnji gredi. Velika prednost tehnologije AWD v primerjavi s 4x4 je, da je ni treba aktivirati ročno, ampak z njo upravlja računalnik, ki spremlja vožnjo. Tako npr. med vožnjo po avtocesti moč usmerja v sprednji kolesi.

Pogon 4x4 je primernejši za tiste, ki imajo pod kolesi malo asfalta in uhojenih poti.
Pogon 4x4 je primernejši za tiste, ki imajo pod kolesi malo asfalta in uhojenih poti. FOTO: Shutterstock
To so točke avtomobila, ki jih je treba razkužiti
Preberi še
To so točke avtomobila, ki jih je treba razkužiti

Čeprav se zdi, da je odgovor, katera tehnologija je boljša, očiten, temu ni tako, saj pri AWD stvari prepuščamo tehnologiji, v primeru 4x4 pa gre za mehanski sistem, ki ga upravljamo "ročno". AWD pogosto najdemo pri danes izjemno popularnih športnih terencih (SUV), ki v prvi vrsti niso namenjeni iskanju limitov avtomobila in so bolj ali manj namenjeni vožnji po navadnih cestah, a so hkrati kos tudi zahtevnejšim razmeram. 4x4 boste na drugi strani našli pri klasičnih terencih, ustvarjenih za brezpotja, zanje pa se bodo odločili tisti, ki so pogosteje izpostavljeni zahtevnim potem in manjkrat vidijo asfalt. Obe tehnologiji imata torej svoje prednosti (in slabosti), je pa res, da tehnologija AWD v primerjavi s 4x4 nudi dodatne koristi na asfaltu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497