Moskisvet.com
Akumulator v avtomobilu

Visoki obrati

Kako zamenjati akumulator v avtomobilu?

M.S.
29. 05. 2024 04.30
0

Ko se vam izprazni akumulator, si lahko pomagate z vžigalnimi kabli, a ko ta odsluži, je potrebna zamenjava. Medtem ko je bila njihova rak rana nekoč mraz, imajo danes akumulatorji še precej več izzivov. Zdaj namreč ne skrbijo le za zaganjanje motorja in ustvarjanje isker na svečkah "bencinarjev", ampak napajajo tudi računalnike, sistem start-stop, ogrevane sedeže, informacijsko-zabavni sistem in druge elemente za zabavo in varnost, zato se težave z njimi ne pojavljajo le pozimi. Kaj upoštevati, če se njegove menjave lotite v lastni režiji?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Če se vas dan začne s praznim akumulatorjem v avtomobilu, boste še kako hvaležni za dobre sosedske odnose in da vam je sosed pripravljen pomagati. Kako vžgati avto z vžigalnimi kabli, si lahko preberete TU, v nadaljevanju pa vam razložimo, kako akumulator zamenjati v lastni režiji in na kaj je treba biti pri tem pozoren.

Izbira akumulatorja je odvisna od modela avtomobila, opremljenosti z električnimi porabniki in lastnikovih potreb.
Izbira akumulatorja je odvisna od modela avtomobila, opremljenosti z električnimi porabniki in lastnikovih potreb. FOTO: Dreamstime
Vse, kar morate vedeti o hibridnih avtomobilih
Preberi še
Vse, kar morate vedeti o hibridnih avtomobilih

Vsak akumulator kakopak ne ustreza vsakemu avtomobilu. Na prodaj so različni tipi z različnimi kapacitetami in različnih velikosti. Vsak akumulator ima kodo, ki označuje njegovo velikost in moč, pa tudi položaj priključkov za kable. Če ne veste, kateri akumulator potrebujete, vzemite v roke navodila za uporabo avtomobila ali se posvetujte s strokovnjakom.

Registrske oznake: takšne registrske tablice ne morete imeti
Preberi še
Registrske oznake: takšne registrske tablice ne morete imeti

Kako zamenjati akumulator v avtomobilu?

Nekoč so akumulatorji ob hudem mrazu odpovedali zaradi premajhne zmogljivosti, pa tudi neustreznega vzdrževanja. Danes je ena od težav napačna izbira napetosti pri polnjenju. Zaradi vedno več električnih porabnikov se je ta sprva dvignila s 14 V na 14,5 V, potem pa na 14,9 V. Zaradi vedno večjih zahtev po delovanju se dogaja, da akumulator odpovedo tudi v toplem vremenu.

Teh stvari v hudem mrazu ne smete puščati v avtu
Preberi še
Teh stvari v hudem mrazu ne smete puščati v avtu

Osnovno pravilo je, da je treba iztrošeni akumulator zamenjati z akumulatorjem enakega tipa in velikosti, sicer lahko nastanejo resne motnje v delovanju vozila. Če boste kupili originalnega, se vam na parametre ni treba ozirati, sicer pač. Pri tem je treba biti pozoren predvsem na količino zagonskega toka. Tega označuje standard EN – večji ko je, več zagonskega toka nudi akumulator in hitreje obnavlja ob zagonu izgubljeno energijo, kajti več ko je lahko zagotovi, več je tudi sprejme. Drugi podatek, na katerega morate biti pozorni pri nakupu, je zmogljivost akumulatorja, ki je merjena v amperskih urah (CCA, kratica za "cold cranking amps" oz. hladen zagon v amperih). Gre za število amperov, ki jih lahko akumulator podpira 30 sekund pri temperaturi –17,8 stopinj Celzija, dokler njegova napetost ne pade pod nivo, ko ni več uporaben.

Pri izbiri moramo paziti na dimenzije in pozicijo polov, sicer ga ne bomo mogli namestiti.
Pri izbiri moramo paziti na dimenzije in pozicijo polov, sicer ga ne bomo mogli namestiti. FOTO: Dreamstime

Pomemben podatek je tudi rezervna kapaciteta akumulatorja (RC), ki pomaga napajati električni sistem avtomobila, ko izpade alternator. Številka določa, koliko minut lahko akumulator dovaja ampersko moč, ne da bi ta padla pod minimalno napetost, ki je potrebna za vožnjo – pokaže količino električne energije, ki jo lahko akumulator odda med 20-urnim praznjenjem pri napetosti nad 10,8 V. Tako za RC kot za CCA velja, da višja ko je številka, boljše je.

Prazen akumulator? Kako vžgati motor s kabli in porivanjem vozila?
Preberi še
Prazen akumulator? Kako vžgati motor s kabli in porivanjem vozila?

Če ima vaš avto akumulator vgrajen v potniško kabino ali prtljažnik, priporočamo nakup akumulatorja s tehnologijo AGM. Tak omogoča recirkulacijo plinov v akumulatorju. Elektrolit ima vezan na stekleno vlaknino, ki je tudi separator (ta loči med seboj pozitivne in negativne akumulatorske plošče). To pomeni, da plini ne uhajajo v ozračje in ne oddajajo vonja smoga, ki je tako značilen za klasične akumulatorje. Poleg tega AGM-tehnologija zagotavlja do enkrat več polnilno-praznilnih ciklov in je kot tak kot nalašč za avtomobile, ki potrebujejo veliko električne energije oz. pri katerih je zagon motorja nadpovprečen. Tak akumulator lahko zamenja le profesionalec, saj ga mora uskladiti z računalnikom avtomobila.

Pet napak, ki jih vozniki delamo pozimi: od ročne zavore in bunde do goriva
Preberi še
Pet napak, ki jih vozniki delamo pozimi: od ročne zavore in bunde do goriva

Pred menjavo preverite dimenzijo akumulatorja in izberite takega, ki najbolj ustreza dimenzijam vašega avtomobila. Večja vozila lahko uporabljajo več različnih velikosti.

Kupite svež akumulator. To pomeni, da je bil izdelan pred manj kot tremi meseci in je bil v tem času pravilno vzdrževan.
Kupite svež akumulator. To pomeni, da je bil izdelan pred manj kot tremi meseci in je bil v tem času pravilno vzdrževan. FOTO: Dreamstime

Pred menjavo si preberite navodila proizvajalca za uporabo akumulatorja, pred demontažo pa zabeležite lokacijo pozitivnega terminala in označite polarnost na pozitivnem kablu, da ne bi novega akumulatorja priklopili obratno. Na začetku odstranite ozemljitveni kabel konektorja (priključni kabel z negativne elektrode), kar prepreči morebitno škodo na napeljavi akumulatorja, šele nato s pozitivne elektrode, sicer lahko nastane kratek stik. Nato odstranite še nosilce, ki ga držijo na mestu. Pred menjavo preverite ležišče akumulatorja – na njem ne sme biti znakov korozije ali poškodb. Če se odločite za popravilo in barvanje, ne barvajte terminalov. Novi akumulator privijte trdo, a ne premočno, da ne bi poškodovali ohišja. Ničesar ne delajte na silo! Ozemljitveni kabel na akumulator priklopite nazadnje – z novim akumulatorjem ponovite postopek v obratni smeri kot pri demontaži.

Kako preprečiti rosenje avtomobilskih stekel?
Preberi še
Kako preprečiti rosenje avtomobilskih stekel?

Preverite ustrezno polarnost akumulatorja glede na svoj avto. Ta je lahko normalna ali obratna. Pri normalni je pozitiven terminal na levi, pri obratni pa na desni. Normalna polarnost je običajno označena z 1 ali črko L, obratna pa z 0 oz. R. Polarnost novega akumulatorja mora biti enaka kot pri prejšnjem, sicer kabli za povezavo ne bodo dovolj dolgi.

Vozniški presežnik: reinterpretacija Porscheja Carrera
Preberi še
Vozniški presežnik: reinterpretacija Porscheja Carrera

Po menjavi akumulatorja lahko pride do ponastavitve elektronskih naprav. Nekatere naprave/radii so zaščiteni s kodami, zato si jih priskrbite, sicer naprave ne boste mogli več uporabljati.

BMW iX xDrive50 sport: neslišni Goljat
Preberi še
BMW iX xDrive50 sport: neslišni Goljat

Poznamo več vrst avtomobilskih akumulatorjev, in sicer mokrega (tekoči elektrolit; elektrode vsebujejo plošče, prekrite s svinčeno gobo oz. svinčevim dioksidom; so najcenejši in najpogostejši), EFB (večja zmogljivost, hitrejše polnjenje ipd.), AGM (ta ima plast steklene volne, ki absorbira tekoči elektrolit; polnijo se do trikrat hitreje kot klasični) in želatinastega (želatinasti elektrolit: za navtiko, avtodome ipd.; življenjska doba tudi do deset let).

Ogrevani avtomobilski sedeži so skrita nevarnost za moško plodnost in denarnico
Preberi še
Ogrevani avtomobilski sedeži so skrita nevarnost za moško plodnost in denarnico

Akumulatorji, izdelani po tehnologiji kalcij-kalcij, se lahko skladiščijo do 18 mesecev, hibridni, to je kombinacija antimona in kalcija, 12 mesecev, svinčevi pa šest mesecev. Če boste morali nov akumulator zamenjati prej kot v treh letih, pri serviserju preverite sistem električnega polnjenja. Napaka v polnilnem sistemu ni redka in tak sistem bo kmalu uničil tudi povsem nov akumulator.

Kako učinkovito odstraniti led z avtomobila?
Preberi še
Kako učinkovito odstraniti led z avtomobila?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497