Moskisvet.com
Pranje motornega prostora

Visoki obrati

Kako se pravilno lotiti pranje motornega prostora avtomobila

M.S.
02. 06. 2022 05.00
0

Motorni prostor je pogosto spregledan del pri čiščenju avtomobila. Le redkokdo namreč redno odpre pokrov motorja in se loti umazanije, ki se je tam nabrala. A prekomerna umazanija v motornem prostoru vam lahko povzroči kopico sivih las in nepotrebnih stroškov. Med drugim lahko vodi v pregrevanje motorja in slabšo električno povezavo. Za tovrstno opravilo ne potrebujete strokovnjaka, saj lahko z upoštevanjem teh navodil to varno in učinkovito storite sami.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Motornemu prostoru avtomobila večina lastnikov posveča premalo pozornosti. A po tem, ko se boste zavedali, kakšne posledice ima lahko to za vaš avto, boste večkrat odprli pokrov motorja – motor je priporočljivo čistiti enkrat letno ali po umazanih popravilih. Prašni delci in druga umazanija na posamezne elemente delujejo kot brusivo ter lahko sčasoma poškoduje dele ali kable, kar lahko vodi do poškodb napeljave, komponent in vodov.

Tudi motorni prostor potrebuje nego.
Tudi motorni prostor potrebuje nego. FOTO: Shutterstock
Kdaj je treba zamenjati zavorne ploščice?
Preberi še
Kdaj je treba zamenjati zavorne ploščice?

Čiščenje motornega prostora je odličen način, da ugotovimo ali morda prihaja do uhajanja tekočin, bodisi v motorju, hladilnem sistemu, servo volanu ali kje drugje. Čiščenje se vedno lotite šele, ko je motor popolnoma ohlajen, saj vroči elementi pospešujejo izhlapevanje vode in sredstev za čiščenje ter posledično zmanjšajo njihovo učinkovitost. Preden dele motorja ''napadete'' s čistilnimi sredstvi, odstranite vse morebitne veje, listje, travo in druge ''tujke'' v njimi.

To je smrt za avto, a to počnemo vsi vozniki
Preberi še
To je smrt za avto, a to počnemo vsi vozniki

Pri čiščenju motornega prostora lahko uporabljamo visokotlačni čistilnik, a moramo biti vešči njegove uporabe, saj lahko močan curek poškoduje kontakte (konektorje očistite posebej, ko izgine vsa vlaga, in sicer s čistili za električne kontakte; uporabite lahko tudi WD-40) ipd. Pred pranjem je pomembno, da, bodisi s PVC-folijo, plastično vrečko, lepilnim/izolir trakom ali kako drugače), zaščitimo določene dele motorja, ki so občutljivi na vodo, sicer lahko ta povzroči škodo – akumulator odklopimo in očistimo ločeno, zaščitimo alternator, prikriti pa je treba tudi del okoli vžigalnih svečk, izpostavljeno kablovje, poleg tega preverimo tesnjenje dovoda zraka in ali so pokrovi zadostno priviti – in med drugim vodi do hidravličnega/vodnega udara, kratkega stika ipd. Zato je treba, kot že omenjeno, pred pranjem odklopiti terminale akumulatorja in tega v celoti odstraniti.

Pomagat si lahko s čopičem.
Pomagat si lahko s čopičem. FOTO: Shutterstock
Kako zamenjati akumulator v avtomobilu?
Preberi še
Kako zamenjati akumulator v avtomobilu?

Pri čiščenju uporabljajte za to namenjene kemikalije (razlaščevalce) in si pri težko dostopnih delih pomagajte s čopičem. Po čiščenju motor dobro osušite (lahko tudi s čistilcem stisnjenega zraka) in pustite pokrov motorja odprt, dokler vlaga ne izhlapi. Preden se odpeljete, prižgite motor in pustite da v prazno ''teče'' pribl. četrt ure. V tem času bi se moral motorni prostor povsem posušiti, kar prepreči tveganje za okvare. Plastičnih in gumijastih elementov motorja (tesnil ipd.) se lotite posebej in z drugimi sredstvi, takimi, ki poleg videza poskrbijo tudi za daljšo življenjsko dobo. To storite, ko so ti elementi popolnoma suhi.

Kako zamenjati počeno avtomobilsko gumo?
Preberi še
Kako zamenjati počeno avtomobilsko gumo?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369