Moskisvet.com
Prometna nesreča

Varni v prometu

Kako ravnati v primeru prometne nesreče?

A.P.
12. 01. 2020 06.00
2

Nesreča nikoli ne počiva. Zato smo pripravili koristne napotke in priporočila, kako ukrepati na kraju prometne nesreče.

Zares malo je treba, da se zgodi prometna nesreča. Žrtev prometne nezgode je bil že marsikateri voznik, in čeprav si ne želimo, da bi morali to znanje kdaj uporabiti, je dobro vedeti, kako postopati in ukrepati, če/ko se to zgodi.

Če se je pred vami zgodila prometna nesreča, ustavite vozilo in skušajte omogočiti prevoznost ceste – na avtocesti ali hitri cesti se umaknite na odstavni pas. Prižgite vse štiri utripalke.

Kako se odzvati, ko začne vozilo zanašati na poledeleni cesti ali snegu?
Preberi še
Kako se odzvati, ko začne vozilo zanašati na poledeleni cesti ali snegu?

Preden zapustite vozilo, poskrbite za lastno varnost – nadenite si odsevni jopič in pred izstopom preverite dogajanje okoli vas, da boste to storili varno. Ocenite frekvenco prometa in po izstopu – predvsem na avtocesti – ne hodite okoli vozila in ocenjujte škode.

Ne pozabite si nadeti odsevnega telovnika.
Ne pozabite si nadeti odsevnega telovnika. FOTO: Shutterstock

V primeru nesreče v predoru, le tega zapustite v najbližji smeri izhoda, medtem pa ostale udeležence v prometu opozarjajte na nastalo nevarnost. Če na vozilu delujejo luči, jih pustite prižgane. Kraj prometne nesreče pred prihodom policije označite pred predorom.

O prometni nesreči čim prej obvestite policijo (in morebiti reševalce). Kadar se zgodi prometna nesreča, v kateri ni poškodovanih in nastane zgolj manjša premoženjska škoda, se lahko udeleženci s pomočjo evropskega poročila o prometni nesreči sporazumejo sami. Če je povzročitelj nesreče voznik vozila registriranega v tujini,  pridobite kopijo zelene karte.

Prometna nesreča
Prometna nesreča FOTO: Manja Kulovic/Shutterstock

Če ste zgolj očividec prometne nesreče, počakajte na kraju prometne nesreče do prihoda policistov in udeležencem nudite potrebne informacije.

Ko ste zapustili vozilo, vzemite varnostni trikotnik in zavarujte kraj prometne nesreče. Trikotnik postavite vsaj 100 metrov pred vozilom. Po potrebi mesto osvetlite z rumeno utripajočo lučjo ali čim drugim. Nekoga izmed udeležencev zadolžite, da prihajajoča vozila opozarja na nevarnost naleta.

Pravijo, da je vsaka pomoč boljša kot tista, ki je ne nudimo, zato poškodovanim ponudite osnovno prvo pomoč, sicer pa na prihod policistov počakajte na varnem mestu.

Če ste sami udeleženi v nesreči, svoje vozilo ustavite in v skladu z možnostmi omogočite normalno prevoznost ceste ter storite vse ostalo potrebno za zavarovanje kraja nesreče.

Če udeleženec pobegne s kraja prometne nesreče, mu grozi visoka denarna kazen in odvzem vozniškega dovoljenja. Kraj nesreče lahko zapustite le v nujnih primerih – prevoz v bolnišnico, obveščanja policijske postaje ipd. – a se potem čim prej vrnite na '''kraj zločina''.

Pomembno je, da do konca ogleda udeleženci v prometni nesreč ne uživajo alkoholnih pijač, psihoaktivnih ali psihoaktivnih zdravil.

Zavarujte kraj prometne nesreče, še prej pa poskrbite za lastno varnost.
Zavarujte kraj prometne nesreče, še prej pa poskrbite za lastno varnost. FOTO: Shutterstock

Kaj pa glede dolžnega ravnanja ob prometni nesreči pravi zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-UPB2). Dolžnostna ravnanja obravnava 110. člen, ki veleva sledeče:

(1) Vsakdo mora pomagati pri prometni nesreči, če je treba:

– rešiti človeška življenja,

– preprečiti ogrožanje drugih udeležencev cestnega prometa,

– preprečiti ali omiliti ekološko nesrečo.

(2) Po prometni nesreči mora udeleženec prometne nesreče:

1. ustaviti vozilo,

2. zavarovati in označiti kraj nesreče, pri prometni nesreči I. kategorije pa vozilo čim prej odstraniti z vozišča,

3. pomagati poškodovanim;

4. obvestiti policijo, center za obveščanje ali koga drugega, ki lahko obvesti policijo, razen pri prometni nesreči I. kategorije,

5. soudeleženim ali poškodovanim v prometni nesreči posredovati ime in priimek ter naslov, posredovati podatke z vozniškega dovoljenja in prometnega dovoljenja ter posredovati podatke o obveznem zavarovanju ali izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči,

6. osebi, ki ji je povzročena škoda, pa je ni na kraju nesreče, posredovati svoje osebne podatke,

7. ostati na kraju prometne nesreče, dokler ni končan ogled, razen če tisti, ki vodi ogled, ne odloči drugače. Če je treba rešiti človeško življenje, lahko udeleženec prometne nesreče začasno zapusti kraj prometne nesreče, vendar se mora takoj, ko je to mogoče, vrniti.

(3) Neposredni udeleženec prometne nesreče, ki je zapustil mesto prometne nesreče, mora nemudoma obvestiti upravičenca do podatkov iz prejšnjega odstavka ali policijo, da je bil udeležen v prometni nesreči, posredovati podatke o kraju in ostalih okoliščinah nesreče, svoje podatke, registrsko številko vozila in navesti kraj, kjer se nahaja, ter omogočiti naknadno ugotavljanje dejstev.

(4) Neposredni udeleženci prometne nesreče od trenutka nesreče do zaključka ogleda ne smejo uživati alkoholnih pijač, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo njihovo sposobnost za varno udeležbo v cestnem prometu.

(5) Z globo 160 evrov se kaznuje za prekršek udeleženec cestnega prometa, ki ravna v nasprotju z določbo prvega odstavka ali 1., 2., 3., 4., 5. ali 6. točke drugega odstavka tega člena .

(6) Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek neposredni udeleženec prometne nesreče, razen pešec, ki ravna v nasprotju z določbo četrtega odstavka tega člena, če ima v organizmu:

1. več kot 0,20 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,10 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali

2. prepovedane droge, psihoaktivna zdravila ali druge psihoaktivne snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za varno udeležbo v cestnem prometu.

(7) Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek neposredni udeleženec prometne nesreče, ki ravna v nasprotju z določbo tretjega odstavka tega člena .

(8) Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek v prometni nesreči udeleženi voznik motornega vozila iz prvega odstavka 105. člena tega zakona, učitelj vožnje ali spremljevalec, ki ravna v nasprotju z določbo četrtega odstavka tega člena, če ima v organizmu:

1. alkohol ali

2. prepovedane droge, psihoaktivna zdravila ali druge psihoaktivne snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za varno udeležbo v cestnem prometu.

(9) Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek v prometni nesreči udeleženi voznik motornega vozila iz drugega odstavka 105. člena tega zakona, ki ravna v nasprotju z določbo četrtega odstavka tega člena, če ima v organizmu:

1. več kot 0,20 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,10 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali

2. prepovedane droge, psihoaktivna zdravila ali druge psihoaktivne snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za varno udeležbo v cestnem prometu.

(10) Z globo 1.200 evrov se kaznuje za prekršek neposredni udeleženec prometne nesreče, ki ravna v nasprotju z določbo 7. točke drugega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Divjad

Žel se nemalokrat zgodi, da z vozilom zbijemo divjad. Nastalo škode zaradi trka zavarovalnici prijavite takoj, saj se lahko sledovi in posledični dokazi izbrišejo. Svetujemo, da poškodovano vozilo na kraju nesreče fotografirate, medtem ko s klicem na 112 poskrbite, da bodo pristojne službe poskrbele za poškodovano oz. poginulo žival.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369