Moskisvet.com
Podražitev bencina

Visoki obrati

Kako privarčevati pri gorivu?

N.J.
07. 04. 2014 08.00
30

Cene goriva neprestano rastejo, s tem pa tudi nezadovoljstvo ljudi. Čeprav na cene goriva ne morete vplivati, pa lahko marsikaj storite, da med vožnjo zmanjšate porabo ter tako privarčujete kakšen evro.

Denar za gorivo
Denar za gorivo FOTO: Thinkstock
1. Če lahko, izberite manj oktanski bencin.

2. Za vsakodnevno vožnjo s strehe umaknite prtljažnike, nosila za kolesa in druge dodatke, ki večajo upor in negativno vplivajo na aerodinamiko avtomobila. Vsi ti dodatki naj bi povečali potrošnjo goriva za cca 5 odstotkov. Znebite se tudi odvečne šare v avtomobilu, kajti 100 kg dodatnega bremena naj bi za povečala porabo goriva za 0,7 litra na 100 kilometrov.

3. Čvrsto zapirajte pokrovček rezervoarja za gorivo. Pri organizaciji Car Care Council so izračunali, da zaradi odprtih pokrovčkov v zrak letno izpari preko 500 milijonov litrov bencina.

4. Izklopite klimo. Znižanje temperature za nekaj stopinj naj bi zmanjšalo porabo za do štiri litre na 100 kilometrov.

5. Preverite tlak v pnevmatikah. Slabo napolnjene pnevmatike se ne le hitreje uničujejo, temveč tudi povečujejo porabo.

6. Redno menjajte zračni filter. Če se v njem nakopiči umazanija, motor deluje slabše, manj ekonomično in porabi več goriva. S čistim filtrom boste naredili 10 odstotkov kilometrov več.

7. Uporabljajte ustrezno motorno olje – tistega, ki priporoča proizvajalec, saj boste tako povečali število kilometrov s polnim rezervoarjem za kar dva odstotka.

8. Avto parkirajte v senci. Sončni žarki ne segrevajo le notranjosti vašega avtomobila, ampak tudi rezervoar, zaradi česar se poveča tudi emisija plinov.

9. Avto redno servisirajte.

10. Vozite 'zeleno'. Speljujte umirjeno, med počasnejšo vožnjo uporabljajte višje prestave, predvsem pa se izogibajte naglemu zaviranju in pospeševanju.

Bencinska črpalka
Bencinska črpalka FOTO: Thinkstock

 

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479