Moskisvet.com
nesreča letala

Svet

Kako preživeti letalsko nesrečo?

Ma.K.
03. 10. 2016 11.05
16

Nihče si ne želi biti udeležen v letalski nesreči, saj so možnosti preživetja v nekaterih primerih nične. Vendar je dobro vedeti, kaj lahko storite ob bližajoči se nesreči, ko ste v letalu.

Sedite v letalu in se pripravljate na vzlet. Težko ste čakali na zaslužen dopust in tudi vaša ljubica poleg vas vzhičeno razlaga, katere trgovine v centru Pariza bosta obiskala. Leteli ste že neštetokrat, zato vas sam vzlet ne gane več. Pilot v polomljeni angleščini nadzornemu stolpu potrdi dovoljenje za vzlet in potisne ročke naprej. Pospešek, ki je primerljiv s tistim iz formule ena, vas priklene na sedež. Ob pogledu na pokrajino, ki beži mimo vas, opazite nenavaden blisk in kar naenkrat reaktivni motor, ki se nahaja blizu vas (ob nakupu vozovnic ste se 'zagrebli' za sedež ob zasilnem izhodu na sredini letala), z velikim pokom izgine. Smo ostali brez enega motorja? Življenje se vam odvrti pred očmi, ljubica poleg vas končno utihne. Kaj morate vedeti, preden se znajdete v takšni situaciji?

Brez panike! Poslušajte in ubogajte člane posadke, saj vedo, kako ravnati v podobni situaciji. Sicer ne pričakujte, da bo stevardesa odvrgla smešna strežniška oblačila in se preobrazila v Wonder Woman, vendar je dama veliko bolj situacijsko izobražena in psihološko preverjena, zato bo vedela, kako ravnati. Vsaj teoretično.

Izberite pravi sedež, saj so možnosti preživetja glede na izbiro sedeža različne. Če se boste usedli v zadnji del letala, imate kar 40 odstotkov večje možnosti preživetja kot pa v sprednjem delu. Če se letalo zaleti v nek objekt, potem bo potnike v sprednjem delu verjetno zmečkalo, v zadnjem pa bodo lahko nepoškodovani. Pri preživetju pomaga tudi sedenje ob zasilnem izhodu.

kako preživeti letalsko nesrečo - 1
kako preživeti letalsko nesrečo - 1 FOTO: NASA
Na letalu eksplodiralo - 2
Na letalu eksplodiralo - 2 FOTO: AP

Sicer je nenavadno, vendar je pomembno tudi, kako ste oblečeni. Oblecite se športno, da boste lahko hitro zapustili letalo. Ne nosite plastike, saj je močno gorljiva (v kolikor imate možnost, nosite negorljiva oblačila, vendar ne azbestna, ker je slednji strupen). Če hočete, da vaša ljubica preživi, ji preprečite, da pred letom obuje visoke pete. Razložite ji, da ženske iz 'Seksa v mestu' ne potujejo z letalom odkar so v New Yorku zrušili dvojčka svetovnega trgovinskega centra.

Vedite, kje ste in kje se nahajajo vsi zasilni izhodi. Ko se boste usedli, preverite, če je rešilni jopič pod sedežem. Ljudje namreč iz letala radi vzamejo kaj za spomin in boste morali plavati brez rešilnega jopiča. Če ga ljubica ima in vi ne, potem veste, kaj morate storiti. Ne pozabite se pripeti, ker vas luknja v steni letala lahko spremeni v Ikarja in boste po nekaj minutah ptičjega leta ob dotiku s tlemi zaključili vašo življenjsko zgodbo.

nesreča letala
nesreča letala FOTO: Thinkstock

Preverite, kako skočiti na napihnjeno 'drčo', ki omogoča varen pristanek na tla, čeprav se vam mudi, ker vam že gori hrbet in ker vas vaša spremljevalka v krču stiska za vrat in vam jemlje sapo. Vendar dobro premislite, kako in kdaj boste skočili. V zmoti lahko skočite mimo drče in si razbijete glavo na trdih tleh ali pa skočite prekmalu in poškodujete potnika, ki je skočil pred vami. To bi bila zelo neumna smrt, saj ste se ravnokar rešili iz gorečega letala.

Pred pristankom snemite očala, saj vam ob grdem pristanku razbita stekla lahko razrežejo obraz in oči. Ne imejte prekrižanih rok in nog, saj vas bodo pomendrali, ko se boste z zlomljenimi gležnji plazili ven. Opozorite tudi spremljevalko. Če se gospodična maže ob prižgani lučki, naj pospravi ličila in ugasne luč, da se ji bodo oči privadile na temo, ker se lahko zgodi, da se bo v temi in dimu plazila ven iz letala.

Če pride do nesreče, ne bodite neumni in ne poskušajte s seboj vzeti ročne prtljage. Kljub najdražjemu notesniku in njeni Louis Vuitton torbi si bosta od iztoženega denarja od letalskega prevoznika kupila tovornjak omenjenih torb. Vedite tudi, da nimate časa prepričevati svoje spremljevalke o tem, kako boste omenjeno tožbo dobili. V skrajnem primeru naj ostane ob svoji preljubi torbi, vi pa čim prej zapustite letalo, v kolikor seveda ni že prepozno.

Vedite, da obstaja majhna statistična možnost, da boste udeleženi v letalski nesreči. Zato slednje ne smejo biti ovira za nemoteno potovanje z letali. Dobro pa je, da ste odgovorni do sebe in spremljevalke, saj si tako lahko podaljšate življenje in celo postanete junak, o kateremu bodo še veliko pisali.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369