Moskisvet.com
shutterstock 1253677537

Visoki obrati

Kako preprečiti rosenje avtomobilskih stekel?

M.S.
10. 03. 2024 05.00
0

Kondenzacija na notranji strani vetrobranskega stekla in drugih stekel v avtomobilu je zelo moteč pojav, s katerim se srečujemo predvsem v vlažnih jesensih in zimskih dneh. Kako se ga znebiti?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Rosenje stekel oz. kondenzacija na njihovi notranji strani nastaja predvsem v hladnem jesenskem in zimskem času. To se zgodi, ker lahko topel zrak sprejme več vlage kot hladen. Z ohlajanjem toplega zraka se začne iz njega izločati vlaga v obliki kapljic, ki pridejo do izraza na hladnih površinah. Pri avtomobilih jih je največ na steklenih površinah pri nizkih zunanjih temperaturah in nizki temperaturi v vozilu. Ko voznik (in sopotniki) izdihujejo topel vlažen zrak, se ta ob stiku z mrzlimi površinami hladi in kondenzira. Količina toplega izdihanega zraka je velika in v njem je veliko vlage, ki kondenzira na mrzli notranji površini stekla. Posledica so zarošena stekla, ki se jih znebimo z ogrevanjem zraka in stekla.

Čakanje, da rosa na vetrobranskem steklu izgine, je ena od majhnih nadlog, s katerimi se soočajo vozniki.
Čakanje, da rosa na vetrobranskem steklu izgine, je ena od majhnih nadlog, s katerimi se soočajo vozniki. FOTO: Shutterstock
Pet napak, ki jih vozniki delamo pozimi: od ročne zavore in bunde do goriva
Preberi še
Pet napak, ki jih vozniki delamo pozimi: od ročne zavore in bunde do goriva

Pojav je pogost ob deževnih dneh, ko z oblačili in obutvijo v kabino vnesemo veliko vode. Ko prižgemo gretje, se lahko voda upari, ko pa gretje izključimo, se ta vlaga kondenzira na notranji strani stekel.

Ogrevani avtomobilski sedeži so skrita nevarnost za moško plodnost in denarnico
Preberi še
Ogrevani avtomobilski sedeži so skrita nevarnost za moško plodnost in denarnico

Tovrstno rosenje lahko preprečimo na več načinov. Proti nabiranju vlage na steklenih površinah se danes najlažje borimo s klimatsko napravo, s katero ogrevamo in sušimo zrak. Tudi dviganje notranje temperature kabine, ob katerem se začnejo stekla ogrevati, vlažne lise na njih pa zmanjševati, je preverjena metoda, a je pri starejših avtomobilih počasna in neučinkovita. S klimo uspešno zmanjšujemo vlažnost, ko v avto dovajamo suh zrak. Pri tem moramo seveda poskrbeti za učinkovito delovanje klimatske naprave, ki mora prosto dovajati zrak v sistem in imeti čiste filtracijske vložke.

Se tudi vam vetrobransko steklo v avtomobilu rosi? Z malce znanja in nekaj dodatki se lahko rešite te nadloge.
Se tudi vam vetrobransko steklo v avtomobilu rosi? Z malce znanja in nekaj dodatki se lahko rešite te nadloge. FOTO: Shutterstock
Super triki in nasveti, ki bi jih moral poznati vsak voznik
Preberi še
Super triki in nasveti, ki bi jih moral poznati vsak voznik

Obstajajo tudi preventivne komercialne in nekomercialne metode, ki preprečujejo rosenje. Ena od njih je metoda z brivsko peno, saj ima veliko sestavin, ki jih sicer najdemo v sredstvih za preprečevanje rosenja stekel, npr. na robčkih, ki preprečuje kondenzacijo in prijemanje vodnih kapljic na stekleno površino. S kremo oz. peno na tanko namažite stekla, nato pa jih s krpo očistite do sijaja. To naj bi omejilo rosenje. Enako metodo lahko uporabite tudi na ogledalih v kopalnici. Vlago lahko iz avtomobila izženemo tudi s suho steljo za male živali, ki jo natrpamo v staro nogavico. Ta učinkovito vpija vlago in neprijetne vonjave, avto pa bo posledično bolj suh in prijetnejši za potnike. 

S tem gumbom lahko poleti prihranite do tretjino goriva
Preberi še
S tem gumbom lahko poleti prihranite do tretjino goriva

Če želite preprečiti zarositev stekel, lahko uporabite tudi silikonski pesek za mačje stranišče (zaradi vonja priporočamo, da vzamete takšnega v kristalih), s katerim do treh četrtin napolnite staro nogavico, ki jo namestite kjer koli v kabini. Mačji pesek namreč podobno kot stelja absorbira vlago in učinkovito vsrka vlažen zrak v avtu. Trik deluje, ko je zunanja temperatura zraka nižja od temperature zraka v avtomobilu.

Kateri dirkači F1 so v letošnji sezoni povzročil največ škode?
Preberi še
Kateri dirkači F1 so v letošnji sezoni povzročil največ škode?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497