Moskisvet.com
Menjava pnevmatik

Varni v prometu

Hramba gum: kako pravilno shraniti pnevmatike doma?

A.P.
05. 11. 2023 05.00
0

Bliža se 15. november, dan, ko morajo biti naši jekleni konjički v skladu zZakonom o pravilih cestnega prometa(ZPrCP) opremljeni s primernimi pnevmatikami. 29. člen veleva, da ''morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo ter primerno urejena. Zimske razmere nastopijo, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo.''

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

15. november je znan predvsem kot datum, ko je na slovenskih cestah obvezna ustrezna zimska oprema za vsa vozila. Zakon sicer določa uporabo zimske opreme tudi pred oz. po tem datumu, in sicer če se sneg oprijema cestišča ali pa je cesta poledenela. Avtomobili morajo imeti gume z oznako M+S ali letne gume z verigami. Sicer pa so prave zimske gume le tiste s snežinko znotraj gore. Več o pnevmatikah si lahko preberete TU, v nadaljevanju pa vam serviramo nasvete, kako pravilno hraniti oz. skladiščiti gume doma.

Ni vseeno, kje in kako skladiščite pnevmatike.
Ni vseeno, kje in kako skladiščite pnevmatike. FOTO: Shutterstock
Miti in resnice o pnevmatikah: vse, kar morate vedeti pred nakupom
Preberi še
Miti in resnice o pnevmatikah: vse, kar morate vedeti pred nakupom

Za brezhibnost in ohranjenost pnevmatik v veliki meri poskrbi tudi pravilno shranjevanje le-teh. Ni namreč vseeno, kje jih shranimo in kakšni so pogoji v prostoru. Pnevmatike so namreč kljub trpežnosti precej občutljive. Prostor zato ne sme biti na prepihu, ne sme biti deležen prevelikih temperaturnih razlik, prav tako pnevmatike ne smejo biti izpostavljene sončni svetlobi. Več o tem pa v nadaljevanju.

Kaj pomenijo barvne pike na pnevmatikah?
Preberi še
Kaj pomenijo barvne pike na pnevmatikah?

Čeprav se vse več ljudi odloča za shranjevanje pnevmatik pri vulkanizerjih, ki imajo za to primerne prostore, številni še vedno pnevmatike hranijo doma. Če ste eden izmed njih ali o tem razmišljate, morate upoštevati nekaj zlatih pravil, sicer lahko pnevmatikam precej skrajšate življenjsko dobo. Verjetno vas ni treba spomniti, da je pnevmatika edini stik vozila s podlago, pa še ta je zgolj v velikosti razglednice, zato je za varno vožnjo ključno njeno dobro stanje. Ne le pnevmatika z dovolj profila in ne prestara, tudi pravilno hranjena guma je ključna sestavina za ohranjanje njenih prvotnih lastnosti.

V primeru, da so pnevmatike brez platišč, ne smete nalagati druge na drugo.
V primeru, da so pnevmatike brez platišč, ne smete nalagati druge na drugo. FOTO: Shutterstock
Tako se lahko pozimi vozite brez zimskih gum in se izognete kazni
Preberi še
Tako se lahko pozimi vozite brez zimskih gum in se izognete kazni

Pred hrambo moramo pnevmatike najprej očistiti, in sicer z detergentom, vodo in krtačo, da iz nje odstranimo smeti, zavorni prah in ostalo umazanijo, medtem ko iz profilov odstranimo kamenčke in druge delce. Očistimo tudi platišča, jih pa ne zaščitimo s premazi – prav tako ne pnevmatik – saj tovrstna čistila skrajšajo njihovo življenjsko dobo.

Kako se odzvati, ko začne vozilo zanašati na poledeleni cesti ali snegu?
Preberi še
Kako se odzvati, ko začne vozilo zanašati na poledeleni cesti ali snegu?

Pomembna razlika pri shranjevanju nastopi, če hranite pnevmatike s platišči ali brez njih in je treba gume ob menjavi šele natakniti na platišča. Pnevmatik brez platišč namreč ne smemo nalagati druge na drugo ali jih obesiti na kavelj. Hraniti jih je treba pokončno in na vsake štiri tedne obrniti, da se pod lastno težo ne posedejo in posledično ni deformacij. Pri pnevmatikah s platišči velja ravno obratna logika. Ne smete jih hraniti pokončno, saj zaradi večje teže hitreje pride do deformacij. Zato takšne pnevmatike zložite drugo na drugo ali pa jih obesite. Tako kot gume brez platišč boste morali tudi te enkrat mesečno prestaviti, in sicer tako, da zamenjate spodnjo in zgornjo. Tudi če gume hranite nepravilno, to ne bo usodno vplivalo na vožnjo, bo pa lahko načelo kotalno površino, ki velja za najbolj občutljiv del pnevmatike. Majhne deformacije bi lahko vodile v vibracije, kar pa je malo verjetno in kratkotrajno, saj ko bi se pnevmatika segrela, bi spet dobila nazaj svojo prvotno formo.

Če gume menjate sami doma, na vsake dve leti vseeno obiščite vulkanizerja, da opravi strokoven pregled gum in podvozja.
Če gume menjate sami doma, na vsake dve leti vseeno obiščite vulkanizerja, da opravi strokoven pregled gum in podvozja. FOTO: Shutterstock
Kako zamenjati počeno avtomobilsko gumo?
Preberi še
Kako zamenjati počeno avtomobilsko gumo?

Četudi so pnevmatike med hrambo pokrite, jih ne smete hraniti na prepihu. Skladiščni prostor naj bo brez sončne svetlobe, primerno hladen, suh in ne preveč zračen. Idealna lokacija je klet, kjer vlada stalna temperatura in vlaga. Pnevmatik ne hranite blizu toplotnega telesa, kot je radiator, prostor pa ne sme presegati 35 stopinj Celzija.

Ste vedeli, da se zimske pnevmatike v poletnih razmerah obrabljajo tudi do 15 odstotkov hitreje kot pozimi, medtem ko se se letne v zimskih razmerah tudi do 25 odstotkov bolj kot v primeru pravilne sezonske rabe? V primeru, da globina profila zimske gume pade pod štiri milimetre – minimalna globina profila zimskih pnevmatik je zakonsko določena pri treh milimetrih po celotnem obodu, pri letnih pa 1,6 milimetra – je ta še uporabna poleti, v zimskih razmerah pa le še pogojno.

V primeru, da pnevmatike menjate sami doma, priporočamo pregled pri vulkanizerju na vsaki dve leti, da strokovnjak preveri uravnoteženost in stanje pnevmatik in obroča ter geometrijo podvozja.

Veste, koliko je v resnici življenjska doba pnevmatik?
Preberi še
Veste, koliko je v resnici življenjska doba pnevmatik?
Zimske gume se najmanj obrabljajo, kot se temperatura spusti pod sedem stopinj Celzija.
Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?
Preberi še
Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328