Moskisvet.com
Čiščenje klime v avtomobilu

Visoki obrati

Kako pravilno očistiti klimo v avtu?

E.R.
07. 07. 2024 03.00
0

Če želite imeti čist in dišeč avto, brez mikrobov in bakterij ter zatohlega zraka, lahko spodaj najdete nasvete, kako pravilno vzdrževati klimo v avtomobilu.

Vstopiti v avto in se čutiti zatohlost je zelo pogosta situacija, zlasti poleti. Dejansko je v klimatski napravi skritih veliko mikrobov in bakterij, ki lahko povzročijo neprijeten vonj in v nekaterih primerih povzročijo zdravstvene težave z dihali.

Medtem ko sta slab zadah in kašelj lahko skrajni posledici, so vonj in neprijetne vonjave, ki prihajajo iz klimatske naprave, ki ni bila pravilno očiščena, zagotovljeni.

Če klima ni očiščena in vzdrževana, je smrad v vozilu zagotovljen.
Če klima ni očiščena in vzdrževana, je smrad v vozilu zagotovljen. FOTO: Shutterstock

Kako očistiti klimatsko napravo v avtu

Čiščenje klimatske naprave v vašem avtomobilu je občutljiv poseg, ki zahteva pozornost, nego in seveda uporabo pravih izdelkov. Osnovno pravilo za pravilno čiščenje je pogosto menjavanje filtra za cvetni prah. V filtrih bo namreč zbrana vsa umazanija, ki se je s časom nabrala in ki bi jo brez filtra vdihavali. Prvi korak je torej iskanje filtrov. Običajno so v motornem prostoru ali v avtomobilu. Zdaj odstranite filtrirni vložek in vstavite novega.

Tako bo vaša klima v avtu bolje hladila in se manj kvarila
Preberi še
Tako bo vaša klima v avtu bolje hladila in se manj kvarila

Po čiščenju filtra morate za pravilno vzdrževanje klimatske naprave uporabiti dezinfekcijsko sredstvo za odstranitev bakterij, ki se lahko kljub filtrom razširijo po vašem vozilu. Dezinfekcijsko sredstvo bo poskrbelo tudi za prijeten vonj v avtomobilu in tako odpravilo neprijetne vonjave.

Tako nevarno je imeti ponoči prižgano klimo
Preberi še
Tako nevarno je imeti ponoči prižgano klimo

Obstaja veliko izdelkov za čiščenje avtomobilske klime, ki so učinkoviti v boju proti bakterijam in zatohlemu zraku. Prav tako lahko odstranijo plesen, ki se tvori v prezračevalnem kanalu. Na splošno se ta vrsta izdelka uporablja tako, da je klimatska naprava nastavljena na najmočnejši način delovanja. Izdelek postavite pred sovoznikov sedež in pustite, da kroži, kot piše na embalaži (različni izdelki zahtevajo različno namestitev). Ideja je, da med njegovim delovanjem izstopite iz avtomobila, zaprete vrata in pustite, da izdelek deluje toliko časa, kot je navedeno na embalaži. 

Kako pravilno in zdravo uporabljati klimo v avtu
Preberi še
Kako pravilno in zdravo uporabljati klimo v avtu

Čeprav pogosto menjate filtre, je pomembno, da jih redno vzdržujete. Avtomobilski strokovnjaki svetujejo še, da klimatsko napravo izklopite deset minut pred koncem vožnje, pa tudi, da jo prižgete par minut po začetku vožnje, kar odpravi neprijeten zatohel vonj klimatske naprave in je obenem bolj zdravo za delovanje vašega avtomobila. Tudi, če kadite cigarete v avtu ali se vaš avto pelje skozi območje, kjer je neprijeten vonj, izklopite klimatsko napravo, da ne bo vase potegnila vseh neprijetnih vonjav.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.magazin.novosti.rs

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497