Moskisvet.com
Motorno olje

Varni v prometu

Kako pravilno naliti motorno olje in kako pogosto preverjati nivo?

A.P.
29. 11. 2019 06.55
0

Imate tudi vi težave pri dolivanju motornega olja? Potem vam bo ta trik prišel še kako prav.

Marsikdo negoduje, ko skuša doliti motorno olje in se mu tekočina razlije po motorju. Če nimate lijaka, se lahko poslužite priročnega trika in težavo rešite kar z merilno palico, s katero preverjate nivo olja. Motorno olje prislonite ob palico, da bo tekočina skozi odprtino v motor stekla po njej in preprečila, da steče mimo odprtine. Če olja ne očistimo, bo zaradi segrevanja in posledičnega kurjenja olja v kabini smrdelo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če želite preveriti nivo olja, pred tem očistite paličico. Ročka ima namreč označbe, ki prikazujejo stanje motornega olja. Pred menjavo je pomembno, da je motor vsaj nekaj časa v mirujočem stanju, sicer lahko vrelo olje bruhne ven. Ker se tudi olje ob segrevanju in ohlajanju razteza, stanje pregledujte, ko ima avto delovno temperaturo, najbolje 15 minut po tem, ko ugasnete motor. V tem času olje odteče iz ventilov in glave.

Mnenje strokovnjaka: ali alu platišča res niso primerna za zimo?
Preberi še
Mnenje strokovnjaka: ali alu platišča res niso primerna za zimo?

Pomembno je, da nivo olja v motorju preverimo vsaj enkrat na mesec, pri starejših vozilih pa še pogosteje. Motorno olje ima namreč pomembno vlogo, saj čisti, hladi in maže notranje dele motorja. Če olja ni dovolj, se poveča trenje in posledično dviga temperatura motorja. Če je olja preveč, lahko pride do prelitja v izpuhu, kar lahko vodi do samovžiga in posledično poškodbe motorja.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376