VARNI V PROMETU

Kako pravilno bočno parkirati – super nasvet za vse, ki vas je tega strah

M.S.
19.08.2022, 5:00
4
Bočno parkiranje je strah in trepet marsikaterega voznika. Že res, da nekoč morda ne bo več treba znati bočno parkirati – pravzaprav marsikomu ni treba že danes, saj imajo mnogi avtomobili učinkovite asistenčne sisteme, ki znajo samodejno parkirati – pa vendar. Bočno parkiranje je osnovna vozniška veščina, ki jo je dobro obvladati.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Bočno parkiranje za marsikoga predstavlja velik stres. Kljub temu, da gre za enega temeljnih manevrov, se ga mnogi bojijo in izogibajo kot hudič križa, saj jim predstavlja velik stres. A bočno parkiranja pravzaprav sploh ni tak bav-bav, ko enkrat razumete osnovno logiko za njim.

Bočno parkiranje je mora marsikaterega voznika.
Bočno parkiranje je mora marsikaterega voznika./ FOTO: Dreamstime

Kako bočno parkirati?

Predpriprave

Kot prvo je potrebna pravilna ocena prostora glede na dolžino vozila, ki ga upravljate. To najlažje ocenite tako, da svoj avtomobil ustavite vzporedno z razpoložljivim prostorom in precenite ali bo naš konjiček smuknil v prostor. Kot drugo, poskrbite, da so vaša vzvratna ogledala pravilno nastavljena, predvsem desno, sicer tvegate, da boste zadeli robnik ali kaj spregledali. Kot tretje, ne pozabite nakazati smernika in stalno opazovati okolice.

Faze bočnega parkiranja

Z vozilom se zapeljite mimo polovice parkiranega vozila, da imate dovolj manevrskega prostora. Ko je vaša zadnja os poravnana z odbijačem vzporednega vozila, obrnete volan v desno do konca. S polženo vožnjo zavijate toliko časa, da sta vozili poravnani pod kotom 45 stopinj oz. ko z vztratnim ogledalom dosežete konec parkiranega vozila, začnite z vrtenjem volana v levo. Nadaljujete s polžjo vožnjo dokler avto ni parkiran. Če vam pozicije ni treba popravljati, prednji kolesi pustite v poševni legi, da boste pri speljevanju zapeljali po istrih kolesnicah.

PREBERI ŠE
Se bomo nehali smejati ženskam pri parkiranju?

Za parkiranje si vzemite toliko časa, kot ga potrebujete. Če se zatečena k pomoči sopotnika ali sodobne tehnologije, ni to nič sramotnega, je pa dobro obvladati tovrstne manevre, saj nas nasploh delajo boljše in bolj suverene voznike. Bočnemu parkiranju se večno ne morete izogibati in ko naletite na situacijo, je dobro biti opremljen s potrebnim znanjem.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke