Moskisvet.com
Poledenele ceste

Varni v prometu

Kako se odzvati, ko začne vozilo zanašati na poledeleni cesti ali snegu?

A.P.
22. 12. 2023 05.00
2

Tu so dnevi dnevi, ko se bomo vozniki srečevali s poledenelimi in zasneženimi cestami in bo vožnja precej bolj tvegana. Veste, kako se odzvati, če vas začne zanašati ne poledeneli ali mokri cesti? Pravilna reakcija je lahkona koncu razlika med življenjem in smrtjo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Pozimi se zaradi neprilagojene vožnje na poledenelih in zasneženih delih cestišča zgodijo številne prometne nesreče. Pomembna stvar, na katero je treba biti pozoren ob poledici in snegu na cesti, je način zaviranja. "Zavirajte in pospešujte nežno," opozarja inštruktor varne vožnje pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) Brane Legan.

Tovrstni prizori pozimi žal niso redkost.
Tovrstni prizori pozimi žal niso redkost. FOTO: Shutterstock

Pomembno je, da hitrost prilagodimo razmeram in povečamo razdaljo med našim vozilom in vozilom pred nami. Pomembno je tudi predvidevanje. V primeru nezadostne varnostne razdalje lahko zaviramo prehitro oz. premočno in nas posledično začne zanašati. Žal številni vozniki ne vedo, kako se pravilno odzvati, ko začne avtomobilu odnašati zadek oz. kako se rešiti iz nastalih razmer.

Mnenje strokovnjaka: ali alu platišča res niso primerna za zimo?
Preberi še
Mnenje strokovnjaka: ali alu platišča res niso primerna za zimo?

Prilagodite vožnjo razmeram

Preventiva je boljša kot kurative, in preden si pogledamo, kako reševati okoliščine, naj vam damo še nekaj napotkov, kako se izogniti zapletom med vožnjo po snegu oz. v težkih zimskih razmerah in preprečiti zdrs. Poleg prilagojene hitrosti razmeram je treba voziti karseda enakomerno, brez nenadnega zmanjševanja hitrosti in agresivnega pospeševanja, imeti pravo prestavno razmerje, saj premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost obvladanja vozila in onemogoča popravke, medtem ko prevelika moč lahko povzroči zdrsavanje pnevmatik in posledično zanašanje. Tudi smeri vožnje ne smemo spreminjati sunkovito. Ob tem se je treba zavedati, da ABS v snegu ni tako učinkovit kot na mokri ali suhi cesti.

Marsikateri voznik vožnje ne prilagodi danim razmeram.
Marsikateri voznik vožnje ne prilagodi danim razmeram. FOTO: Shutterstock
Miti in resnice o pnevmatikah: vse, kar morate vedeti pred nakupom
Preberi še
Miti in resnice o pnevmatikah: vse, kar morate vedeti pred nakupom

Včasih nas kljub previdnosti razmere presenetijo in nas začne zanašati, potem ko nepričakovano naletimo na zaplato snega oz. poledico na sicer očiščenih cestah. Če nas začne zanašati na ovinku, Leban predlaga: ''Nogo s plina, vklop sklopke in zaviranje. ABS zavorni sistem, s katerim so opremljeni praktično vsi avtomobili, omogoča hkratno zavijanje in zaviranje. V enakomernem loku se zapeljite okoli ovire oziroma v smeri ceste. Reakcije na volanu naj bodo mehke, glejte v smer, kamor bi radi zapeljali," in dodaja, da je treba zavirati z občutkom in postopno – z večkratnim pritiskom na stopalko za zavoro. A v zimskih razmerah, ko nas presneti snet ali led, je zadeva nekoliko drugačna.

Kako se odzvati, ko vozilo začne zanašati na poledeneli cesti ali snegu?

Če začutite, da vozilo začne zanašati, nemudoma umaknite nogo s plina, da daste vozilu možnost, da se umiri in posledično poravna. Skušajte ohraniti mirno kri. Če morate uporabiti zavoro, ne pritisnite nanjo z vso silo, pač pa večkrat na kratko, saj se morajo za kakršnokoli korekcijo kolesa obračati. Ko vozilo začne zanašati, začnite volan obračati v smeri drsenja, a ne pretiravajte z obračanjem, saj se bo vozilo nato močno zasukalo v drugo smer. Sukanje volana naj bo karseda sorazmerno z odnašanjem zadka. Rahlo odrsavanje pomeni zgolj rahel zasuk. Če vam začne odnašati zadek v desno, v desno zasukajte tudi volanski obroč. Ko se vozilo poravna, poravnajte tudi volanski obroč. Bodite pripravljeni, da vozilo ob popravljanju smeri zaniha v drugo smer in temu primerno se morate odzvati tudi sami. Do oscilacije lahko pride večkrat zapored.

Če vas začne zanašati na ledu ali snegu, se nikar ne ''obesite'' na stopalko za zavoro.
Če vas začne zanašati na ledu ali snegu, se nikar ne ''obesite'' na stopalko za zavoro. FOTO: Shutterstock

K temu velja dodati, da nas poledica pogosto preseneti na mostovih in nadvozih, saj so ti odseki bolj izpostavljeni zraku in se ohlajajo hitreje kot preostali deli cestišča. Za takšne nevarne odseke tudi niso vedno potrebne temperature pod lediščem, saj se pojavijo tudi pri temperaturah nad 0 stopinjami Celzija.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417