Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Kako dirkajo 'Nemci'

A.M.
29. 04. 2013 11.28
4

Adrenalin, akcija, vonj po zažganih gumah, pregretih zavorah, postavne manekenke, ki ne gredo nikamor brez dežnika, in neustrašni novodobni gladiatorji v čeladah in ognjevarnih oblačilih. F1? Ne – DTM!

Trije proizvajalci avtomobilov, deset moštev, 24 dirkačev in deset dirk. Potem ko je v lanskem letu BMW s kanadskim voznikom Brunom Spenglerjem prekinil dolgoletno Audijevo vladavino, se bo v nedeljo, 5. maja, začela nova sezona razburljivega nemškega prvenstva turnih avtomobilov. Dirkaške panoge, kjer so medsebojni dotiki vozil nekaj povsem vsakdanjega, dirkači pa so mnogo bolj dostopni kot njihovi kolegi v prvenstvu formule 1.

Karoserije dirkalnikov sicer ponazarjajo 'cestne' modele treh nemških proizvajalcev avtomobilov Mercedes, Audi in BMW, pod 'kožo' iz ogljikovih vlaken pa se skrivajo dirkalni stroji, ki so svetlobna leta oddaljeni od 'civilnih' modelov. Opremljeni so s štirilitrskimi V8 motorji, ki zmorejo preko 350 kilovatov. Ker je osnovni namen prvenstva DTM, da ostane izdelava dirkalnikov kar najcenejša, uporabljajo moštva veliko podobnih sestavnih delov, ki jih zanje proizvajajo specializirana podjetja. Menjalnike zagotavljata dva proizvajalca, pnevmatike eden, aerodinamičnega paketa pa med sezono ne smejo spreminjati. Enakovredni avtomobili zagotavljajo nepredvidljive razplete dirk, atraktivna prehitevanja, spektakularne nesreče in boj za točke do zadnje dirke.


Letošnje prvenstvo lahko v celoti spremljate tudi na VOYO, prva dirkaška preizkušnja pa je na sporedu že ta konec tedna. Dirko si lahko ogledate v nedeljo, 5. maja, ob 13.15. Celotno prvenstvo bosta s strokovnimi komentarji pospremila Primož Lemež in Dušan Lukič.

Na portalu Moškisvet.com si lahko prislužite brezplačni trimesečni dostop za VOYO in si vse dirke ogledate v živo, če pravilno odgovorite na naslednje vprašanje:

Kateri dirkač je osvojil prvenstvo DTM v letu 2012?
a) Sebastian Vettel
b) Martin Tomczyk
c) Bruno Spengler
 

Odgovore nam pošljite na e-mail s svojim imenom, priimkom in e-mailom ter odgovorom na nagradno vprašanje!

Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali tri srečneže, ki bodo prejeli trimesečni dostop za VOYO. Odgovore nam pošljite do petka, 3. maja 2013, do 12.00.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414