Moskisvet.com
Kako bo ferrari izgledal v bodoče - 6

Visoki obrati

Kakšni bodo ferrariji v prihodnosti?

M.J.
04. 08. 2011 14.39
7

Znani so rezultati oblikovalskega natečaja Ferrari world design contest 2011, razglasitev zmagovalcev pa se ni odvijala nikjer drugje kot v Ferrarijevem rodnem kraju Maranello.

Na natečaj se je prijavilo več kot 50 skupin študentov iz vseh pomembnejših oblikovalskih šol sveta, katerih naloga je bila oblikovati vozilo za tretje tisočletje, ki naj bi odražalo družbene spremembe in tehnične inovacije. Vsekakor je bilo treba veliko pozornosti nameniti tudi vedno strožjim okoljskih zahtevam, obenem pa mora biti vozilo dovolj ekstremno, da si zasluži značko 'cavallino rampante' na pokrovu motorja. Ena od zahtev je bila tudi nizka poraba goriva, zaradi česar se je večina tekmovalnih ekip odločila za izbiro hibridnega pogona.
Od začetka novembra 2010 do konca februarja 2011 so pri Ferrariju prejeli več kot 400 različnih projektov. Druga faza natečaja je trajala pet mesecev, med to so v sodelovanju s podjetjem Autodesk izbrali finaliste, ki so morali izdelati 2D in 3D slike svojih konceptov in makete v razmerju 1:4, vključno z notranjostjo.

Zmagovalna trojica natečaja
Zmagovalna trojica natečaja FOTO: Arhiv proizvajalca
In če je šefom v Maranellu všeč vaš dizajn, potem veste, da počnete nekaj tako, kot je treba. Kim Cheon Ju, Ahn Dre in Lee Sahngseok so zmagovalna ekipa, ki prihaja z Univerze Hongik v Koreji, katerim je ob zmagi čestital sam Paolo Pininfarina, šef dizajna v Ferrariju in verjetno najprepoznavnejše ime v svetu italijanskega avtomobilskega oblikovanja. Zmagovalni koncept z imenom Eternite je seveda odet v rdeče barvo, odmik od tal pa je s prostim očesom skoraj nemogoče zaznati. Koncept Eternita poganja napredni električni pogon v kombinaciji s tradicionalnim bencinskim motorjem. Celotna zunanjost vozila je izdelana iz karbonskih vlaken prevlečenih z litijem, ki proizvaja električno energijo in z njo napaja električni motor.
Naloga je bila oblikovati vozilo za tretje tisočletje.
Naloga je bila oblikovati vozilo za tretje tisočletje. FOTO: Arhiv proizvajalca

Čeprav konceptni modeli skoraj zagotovo ne bodo prišli do faze serijske proizvodnje, to niti ni bistveno. Namen natečaja, kot pravijo pri Ferrariju, je spodbuditi ustvarjalni razvoj mladih. Drugo mesto je osvojil koncept po imeni Xezri avtorja Samirja Sedikova iz evropskega instituta za dizajn iz Torina, tretje mesto pa je pripadlo paru Henry Cloke in Qi Haitao z angleške fakultete Royal college of arts.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492