Moskisvet.com
avto

Visoki obrati

Kako pripraviti avto na jesen?

M.S.
10. 09. 2023 05.00
0

Jesen izpostavi morebitno neodgovornost lastnika do avtomobila. Dnevi postanejo hladni in vlažni, kar na cesti prinaša dodatna tveganja, na katera je treba avto ustrezno pripraviti.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Čeprav znajo avtomobili danes za marsikaj poskrbeti sami in nas opozorijo na določene probleme, še vedno ne znajo zase skrbeti sami in je za to zadolžen lastnik.

Ravnajte odgovorno, poskrbite za svoj avto in ga pripravite na neugodne jesenske vremenske razmere, ki jih začinita mokro odpadlo listje in ostala umazanija. S tem poskrbite ne le za svojo varnost, ampak tudi varnost drugih. K sreči veliko stvari lahko opravite sami in tako privarčujete denar.

Tlak v pnevmatikah

Preden boste letne gume zamenjali za zimske (po zakonu morate imeti pnevmatike, ki ustrezajo zahtevam, nameščene do 15. novembra), preverite tlak v pnevmatikah, saj z nižjimi temperaturami ta v pnevmatikah pade. Poleg tega preverite stanje tekalne plasti in preverite, če je globina profila pod kritično mejo – preostala globina letnih pnevmatike je najmanj 1,6 milimetra, zimskih pa najmanj tri milimetre. Sicer je dobro vedeti, da se pri sedmih stopinjah Celzija začnejo lastnosti letnih oz. zimskih pnevmatik zelo razlikovati.

Tekočine

Preverite stanje tekočine za vetrobransko in zadnje steklo, prav tako hladilno tekočino – ta že mora imeti sredstvo proti zmrzovanju. Hladilna tekočina skrbi za hlajenje motorja in njegovo učinkovitost, zato mora imeti ustrezne lastnosti in ker se po določenem obdobju izrabi, jo je potrebno zamenjati v določenih intervalih oz. po določenih kilometrih – in zavorno tekočino. Preverite tudi, ali kaj pušča.

Zavore

Zavore morajo biti vedno brezhibne, še posebej pa jeseni in pozimi. Če je pedal za zavoro pretrd, premehak ali prenizko, morate obiskati serviserja. Enako velja, če se zavore tresejo ali cvilijo, saj lahko to privede do odpovedi zavornega sistema. Kdaj je treba zamenjati zavorne ploščice, si preberite TU.

Brisalci

Dobra vidljivost v vsakem trenutku je izjemno pomembna za varno vožnjo, pri čemer pomembno vlogo odigrajo tudi brisalci oz. metlice brisalcev. Več o tem, kdaj jih morate zamenjati, si preberite TU.

Luči

Jesenski dnevi so občutno krajši kot poletni, zato bomo veliko več časa vozili v temi. Zato je pomembno, da preverite stanje luči in stanje rezervnih žarnic. Žal je menjava le-teh pri novejših avtomobilih zaradi malo prostora zelo otežena in je pogosto treba odstraniti določene dele vozila.

Akumulator

Akumulatorji so občutljivi na zunanje temperature, zato zgodaj jeseni vedno preverite njihovo stanje (najbolje na avtoservisu), da ne bo zjutraj slabe volje. Preverite tudi, ali se je na priključkih nabrala umazanija. Povsem napolnjena akumulatorska napetost mora biti 12,6 V, ko pade na 12,4 voltov je akumulator povsem poln. Če ga želite zamenjati sami in ne veste kako, si več o tem preberite TU.

Seveda ne pozabite redno preverjati nivo motornega olja, o čemer si lahko več preberete TU.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376