Moskisvet.com
Volan

Visoki obrati

Kaj storiti, ko avto vleče v eno smer?

M.S.
24. 04. 2024 05.00
0

Verjetno ste kdaj že imeli občutek, da avto na ravni cesti vleče v desno ali levo stran. Če je ta občutek stalen, morate zadevi priti do dna. Gre za pogost pojav, posebej, ko je vozilo dlje časa ''v obtoku''.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Imate občutek, da vam vozilo vleče v eno smer? Če ste izključili vse zunanje dejavnike, so lahko vzroki za to sledeči:

Akumulator ali alternator? Kdaj veste, da je za težave kriv eden ali drugi?
Preberi še
Akumulator ali alternator? Kdaj veste, da je za težave kriv eden ali drugi?

Različen tlak v pnevmatikah

Od pravilnega tlaka v pnevmatikah je odvisna varnost, obraba pnevmatik (če je pritisk za 20 odstotkov prenizek, se pri višjih hitrostih obraba poveča za 30 odstotkov), kot tudi varčnost vašega vozila. Koristno je, da tlak v pnevmatikah preverjate vsaj enkrat mesečno, v primeru, da ste res veliko na cesti, pa še pogosteje. Posebej to velja v poletnih mesecih, ko zrak iz pnevmatik uhaja hitreje kot v hladnih mesecih. Optimalno je, da je tlak v vseh pnevmatikah enak oz. imata enakega pnevmatiki na isti osi. Kakšna je vrednost tlaka v pnevmatikah, je zapisano v navodili za uporabo avtomobila, na dnu sredinskega stebrička, odprtini za polnjenje goriva itd., ta pa ni odvisen od tipa ali velikosti pnevmatike, ampak od avtomobila. Razlika v tlaku ne sme biti višja od 0,5 bara, tlak pa preverjajte, ko so pnevmatike hladne – če polnite segrete, predpisanim barom dodajte 0,2 do 0,3 bara. Od leta 2014 morajo biti vsi novi avtomobili opremljeni s sistemom za nadzor nad zračnim tlakom v gumah (TPMS).

Zaradi obrabe pnevmatik je oslabljen oprijem vozila in nadzor nad njim.
Zaradi obrabe pnevmatik je oslabljen oprijem vozila in nadzor nad njim. FOTO: Adobe Stock

Stanje pnevmatike

Zaradi obrabe pnevmatik je oslabljen oprijem vozila in nadzor nad njim. Stanje oz. obraba pnevmatike tako pomembno vpliva na vožnjo. Njihova obraba – vse pnevmatike imajo indikator obrabe, ki ga opazimo, ko se profil zmanjša na 1,6 milimetra – je neizogibna, zato je nujno redno pregledovanje tekalne površine. Kadar pride do nenekakomerne obrabe, vozilo vleče v določeno smer, kar je lahko posledica nepravilnosti optike podvozja ali napake v vzmetenju, nepravilne napolnjenosti, napake pri volanskem mehanizu in blažilnikih ter hitrosti.

Zasvajajoči oktanski hlapi oz. zakaj nam bencin diši?
Preberi še
Zasvajajoči oktanski hlapi oz. zakaj nam bencin diši?

Okvara ali obraba kolesnih ležajev

Kolesni ležaji so skrit del vozila in skrbijo, da se kolesa nemoteno sukajo okoli svoje osi. Prenašajo vso maso vozila in se hitro vrtijo, zato so izpostavljena hudim obremenitvam. Povprečno zdržijo 180 tisoč kilometrov. Kadar so ležaji slabo nameščeni, se poškodujejo ob trku, je poškodovano tesnenje, so slabe kakovosti ali pride do modifikacije avtomobila, ki poveča obrabo, lahko prihaja do blokade koles, na kar nas opozorja cviljenje, mehkejši volan, slabša vodljivost vozila in neenakomerna obraba prednjih gum. Najbolj očiten znak, da z ležaji nekaj ni v redu, je zamolkel zvok, ki se sčasoma krepi.

Pozorno spremljajte stanje vašega vozila.
Pozorno spremljajte stanje vašega vozila. FOTO: Shutterstock

Zrak v volanu ali krmilih elementih

Če se v katerem izmed delov, ki sestavlja krmilni sistem vozila – ta skrbi za usmerjanje vozila – pojavi zrak, se vozilo na ukaze ne odziva več optimalno.

To je razlog, da se volan med vožnjo trese
Preberi še
To je razlog, da se volan med vožnjo trese

Poravnava koles

Do vlečenja v eno smer lahko pride tudi zaradi napačno nastavljena kolesa (nepravilna optična nastavitev). Nastavitev kolesa je dobro preveriti ne le, če vas vleče v eno smer, ampak tudi, če se ste zadeli v kak predmet, naleteli na udarno jamo, je prišlo do naleta, so pnevmatike neenakomerno obrabljene, volan ostaja pod kotom, ste menjali pnevmatike ali se volan po zavijanju stežka vrne v prvotni položaj.

Vsestranskost vratne kljuke ali za kaj vse lahko uporabljamo kljuko avtomobila?
Preberi še
Vsestranskost vratne kljuke ali za kaj vse lahko uporabljamo kljuko avtomobila?

Vzroki za to, da vam vozilo vleče v eno smer, so lahko tudi drugi, zato pozorno spremljajte opozorilne lučke na armaturni plošči in spremljajte stanje vozila ter o morebitnih težavah obvestite avtomehanika oz. serviserja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400