Moskisvet.com
Strela zadela avto

Visoki obrati

Kaj storiti, če bo v vaš avto zadela strela?

E.R.
22. 05. 2024 04.00
3

Verjetnost, da bo v vaš avto zadela strela, je 1:500.000, vendar je bolje, da ste na to pripravljeni. Spodaj najdete štiri korake, kako v tem primeru postopati.

1. korak: Zavijte ob rob ceste, prižgite varnostne utripalke in ugasnite motor. 

Paziti morate, da ne vozite v vremenu, ko blizu vas udarjajo strele. Vaš motor namreč ne sme biti prižgan, ker če strela zadene vaš avto, lahko poškoduje električni sistem. 

2. korak: Prepričajte se, da so vsa okna in vrata zaprta. 

Ključnega pomena je zagotoviti, da ste v notranjosti svojega vozila varno zaščiteni pred strelo. Zato se prepričajte, da so vaša okna in vrata popolnoma zaprta. 

3. korak: Ne dotikajte se nobenih kovinskih površin vsaj 30 minut po tem, ko je vaš avtomobil udarila strela.

Če vaše vozilo zadene strela, se vsaj 30 minut ne dotikajte kovinskih površin na avtomobilu, kot so kljuke na vratih ali prestavne ročice, pri miru pustite tudi volan in kontrolnike multimedije. Izogibajte se dotikanju česar koli, kar bi lahko vsebovalo kovino in je povezano z zunanjostjo vašega vozila, saj prevaja električno energijo.

4. korak: Počakajte, da se nevihta konča, preden se odpravite kamor koli. 

Morda boste želeli pohiteti domov, vendar je najbolje, da počakate, dokler se nevihta ne umiri.

Kako nastane strela?
Preberi še
Kako nastane strela?

Kakšne poškodbe lahko pričakujete na svojem avtomobilu, če vanj udari strela? 

Čeprav je vsak udar drugačen, strela pogosto hudo poškoduje zadeto vozilo zaradi svoje močne električne energije. Večina sodobnih vozil dandanes ima računalniške čipe za nadzor motorja, multimedije in celo električno nastavljive sedeže. Visoka napetost udarca lahko poškoduje ali povsem uniči te čipe. 

Udarec strele lahko uniči barvo in stopi kovinske ali plastične dele. V redkih primerih se lahko vaše vozilo tudi vžge. Sunek, ki ga povzroči udarec, lahko sproži zaščitne zračne blazine. Če strela udari v v vaši bližnji okolici, lahko v vaše vozilo priletijo kosi asfalta ali betona.

Kaj storiti, če vas v gorah ujame nevihta
Preberi še
Kaj storiti, če vas v gorah ujame nevihta

Ali avtomobilsko zavarovanje krije škodo zaradi strele?

Vaše avtomobilsko zavarovanje vam lahko nadomesti škodo zaradi strele, če imate celovito kritje, ki ščiti pred dogodki, ki niso povezani s trčenjem, kot so vandalizem, kraja ali dogodki, povezani z vremenom. Če nimate celovitega kritja, vaše zavarovanje ne bo veljalo in morebitno škodo boste morali plačati sami.

Najbolje je, da zahtevek vložite takoj po udaru strele. Medtem ko opekline in druge telesne poškodbe jasno kažejo, kaj se je zgodilo, je električne ali digitalne težave morda težje povezati z udarcem strele, razen če so odkriti takoj. Zberite morebitna vremenska poročila, da podkrepite svojo trditev, prav tako pa naj mehanik čim prej pregleda vaš avto, da dokumentira vse težave.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.beachblvdofcars.com & www.toyotaofclermont.com

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479