Moskisvet.com
Električna vozila

Visoki obrati

Katere so glavne razlike med električnimi avtomobili?

A.P.
20. 01. 2020 08.16
0

Podobno kot električna vozila so tudi hibridi odlična in bolj ekološka alternativa klasičnim avtomobilom. Katere so glavne razlike, smo strnili v nadaljevanju.

Marsikdo pod električna vozila uvršča tako hibride, priključne hibride kot baterijska električna vozila. Dejstvo je, da so si ti med seboj precej različni. Če torej še vedno težko ločite med trojico, ste prišli na pravi naslov.

Glavne razlike med električnimi vozili.
Glavne razlike med električnimi vozili. FOTO: Manja Kulovic/Shutterstock

Hibrid

Hibridi – tudi HEV (Hybrid Electric Vehicle) – združujejo lastnosti klasičnih avtomobilov in električnih vozil, saj imajo tudi motor z notranjim izgorevanjem. Gorivo se lahko porabi za polnjenje baterije ali za poganjanje avtomobila, pri čemer baterija doda nekaj električne moči vozilu. Ima sistem za ponovno polnjenje shranjene energije (RESs). Z njim pri vožnji porabimo manj bencina, polnjenje zadostuje za daljša potovanja, zaradi kombinacije pogonov pa je tudi prijaznejši do okolja od klasičnih avtomobilov.

Potreba po polnilnih postajah strmo narašča.
Potreba po polnilnih postajah strmo narašča. FOTO: Manja Kulovic/Shutterstock

Priključni hibrid

Priključni hibridi – tudi PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) – lahko polnimo kot električni avto. Vozijo lahko samo na električni pogon, voznik pa po želji preklaplja med obema tipoma pogona. Posledično so stroški goriva nižji, manj je tudi emisij. V primeru, da se baterija sprazni, ima lastnik vedno oporo v bencinskem/dizelskemu pogonu. So dražji od hibridov in imajo večji doseg kot električna vozila.

Ključne prednosti in slabosti.
Ključne prednosti in slabosti. FOTO: Manja Kulovic/Shutterstock

Električni avtomobil

Baterijski električni avtomobili – tudi BEV (Battery Electric Vehicles) – so vozila, ki jih poganja električna energija, zbrana v baterijskih modulih. Te polnimo na polnilnih postajah ali prek domače vtičnice. Vozilo in vožnja sta praktično neslišna in brez škodljivih emisij. Ker vsebujejo manj mehaničnih delov, je vozilo lažje za vzdrževanje, zato pa je čas polnjenja daljši, poleg tega imate precej bolj omejen doseg. Strah pred prazno baterijo sicer postaja vse bolj votel.

EU do leta 2050 potrebuje tri milijone električnih polnilnic
Preberi še
EU do leta 2050 potrebuje tri milijone električnih polnilnic
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376