moskisvet
VISOKI OBRATI

Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?

10.10.2019, 7:19
0
Bliža se čas, ko bo treba letne pnevmatike zamenjati z zimskimi (15. november). Tega vam načelno ne bo treba, če je vaše vozilo obuto v pnevmatike z oznako M+S, ki so kos tako poletnim kot zimskim razmeram ter seveda vsem vmes. Pa veste, kaj pomenijo druge oznake na pnevmatikah in zakaj bi jih morali poznati?

Če številni vedo, da se za oznako M+S (v nekaterih različicah tudi M&S in M. S.) skrivata angleški besedi za blato (mud) in sneg (snow) in da gre pogojno za celoletne pnevmatike (nekatere boljše zimske pnevmatike nosijo simbol snežinke), marsikomu večina oznak na pnevmatikah ni znana oz. ne pozna njihove prave vrednosti. Poznavanje teh vam bo pri nakupu prišlo zelo prav. Na oznaki 265/40 R18 101Y si poglejmo, kaj pomenijo.

Znate brati oznake na pnevmatikah?
Znate brati oznake na pnevmatikah?/ FOTO: Shutterstock

Oznaka 265/40 določa velikost pnevmatike – 265 pomeni prečni prerez oz. širino pnevmatike, 40 pa presek oz. višino pnevmatike v odstotkih (višina stranskega robu deljena s širino), kar je v konkretnem primeru 106 mm.

Oznaka R določa konstrukcijsko izvedbo gume, v konkretnem primeru gre za radialno zgradbo pnevmatike. Nekoč je bila na pnevmatikah tudi oznaka D (diagonalna zgradba), ki pa je ni več v obtoku.

Oznaka 18 določa premer platišča v colah oz. palcih (1 palec pomeni 25,4 milimetra), kar v konkretnem primeru predstavlja 457 milimetrov.

Oznaka 101 določa nosilnost pnevmatike in v konkretnem primeru pomeni 825 kilogramov. Za primerjavo, indeks 65 pomeni nosilnost 290 kg, indeks 85 pa nosilnost 515 kg. Obstaja kar 80 indeksov nosilnosti, večina pnevmatik pa jih ima v rangu med 81 in 100 (462 kg in 800 kg).

Oznaka Y določa največjo dovoljeno hitrost, ki je v konkretnem primeru 300 km/h. Obstajajo še številni drugi razredi, in sicer C (60 km/h), D (65 km/h), E (70 km/h), F (80 km/h), G (90 km/h), J (100 km/h), K (110 km/h), L (120 km/h), M (130 km/h), N (140 km/h), P (150 km/h), Q (160 km/h), R (170 km/h), S (180 km/h). T (190 km/h), U (200 km/h), H (210 km/h), V (240 km/h), W (270 km/h) in ZR (prek 240 km/h).

Pnevmatike oznake
Pnevmatike oznake

PREBERI ŠE
Kmalu nepredirljiva pnevmatika, zaradi katere bodo vulkanizerji ob posel

Druge oznake na pnevmatikah:

Če je na gumi oznaka RFT (kratica za run on flat), pomeni, da lahko vožnjo nadaljujete tudi s predrto pnevmatiko.

Oznaka TL(tubeless) označuje pnevmatiko, ki nima notranje pnevmatike.

Datum izdelavepnevmatike je izpisan s tremi ali štirimestnimi številkami (DOT-koda). Sistem s tremi označuje obdobje od leta 1990 do 1999, s štirimi številkami pa od leta 2000. Oznaka je običajno sestavljena iz kombinacije od sedem do 12 številk, vendar nas zanimajo zgolj zadnje. Če na pnevmatiki na primer piše številka 3618, pomeni, da je bila izdelana v 36. tednu leta 2018.

Strokovnjaki priporočajo, da pnevmatiko po petih letih uporabe na vozilu zamenjate z novo, saj po tem času ne zagotavlja več optimalnih lastnosti na cestišču. Seveda pa je hitrost obrabe oz. življenjska doba te odvisna od mnogih dejavnikov, tudi od voznih navad lastnika, vzdrževanja ipd. Pnevmatike, ki so pravilno skladiščene, tudi do pet let ustrezajo specifikaciji nove pnevmatike, kar v praksi pomeni, da je njena uporabna vrednost enaka kot v letu izdelave.

Oznake na pnevmatikah so tudi neke vrste navodila za uporabo.
Oznake na pnevmatikah so tudi neke vrste navodila za uporabo./ FOTO: Shutterstock

Nalepka:

Marsikdo ne ve, da je v Evropski uniji od 1. novembra 2012 obvezna oznaka v obliki nalepke na vsaki novi pnevmatiki, ki je v prodaji na evropskih trgih. Podobna je tisti, ki smo je vajeni na gospodinjskih aparatih. S tem kupec dobi vpogled v lastnosti pnevmatike, na njej pa so sledeče ocene.

Izkoristek oz. poraba goriva
Kotalni upor pnevmatike vpliva na porabo goriva, zato so pnevmatike razporejene v razrede od A do G glede na ekonomičnost, kjer A pomeni najboljše in G najslabše.

Zunanji kotalni hrup
S kotalnim uporom je povezan tudi hrup. Vrednost kotalnega hrupa je izražena v decibelih (dB) in ukrivljenimi črticami (kot pri simbolih za zvok), kjer ena obarvana črtica pomeni tiho pnevmatiko, tri pa zelo glasno.

Zaviranje na mokri podlagi
Obstaja sedem oznak, s katerimi ocenjujemo zavorne zmožnosti pnevmatike na mokre, in sicer od A do F, kjer je A najboljša, F pa najslabša ocena.

Boljše zimske pnevmatike so označene s simbolom snežinke in indikatorjem obrabe gume, ki nam sporoča, ali je pnevmatika še varna za vožnjo. In če je vsakemu vozniku jasno, da letne gume niso primerne za zimske razmere, pa marsikdo ne ve, da velja enako tudi obratno, da torej tudi zimske pnevmatike poleti za voznika skrivajo številne pasti, in to tako pri vodljivosti kot pri zaviranju. Zimske imajo namreč precej daljšo zavorno pot na suhi cesti, zato se pri hitrosti 100 km/h z letnimi pnevmatikami že ustavite, medtem ko z zimskimi takrat še vedno vozite s cca. 30 km/h.