Moskisvet.com
Kaj počnejo astronavti na dnu oceana? - 8

Visoki obrati

Kaj počnejo astronavti na dnu oceana?

M.J.
14. 06. 2012 08.53
0

Na prvi pogled izgleda kot prizor iz klasičnega filma 20.000 milj pod morjem. Toda ti podvodni ’stanovalci’, ki živijo na dnu oceana, so Nasini astronavti, ki se pripravljajo za misijo na asteroid.

Astronavti raziskujejo morsko dno blizu obale Key Largo na Floridi, in sicer v okviru projekta Neemo. Tako imenovani ’akvanavtje’ delajo v Nasinem laboratoriju Aquarius na globini 20 metrov. Čez dan opravljajo potope in s tem simulirajo odpravo na asteroid, za katero vodilni pri Nasi upajo, da se bo zgodila v naslednjem desetletju.

Kaj počnejo astronavti na dnu oceana? - 3
Kaj počnejo astronavti na dnu oceana? - 3 FOTO: NASA
Raziskovalci se urijo v treh fazah, ki naj bi jih misija na asteroid vsebovala. Kako se zasidrati na površju, kako se po njem premikati in kako najbolje zbirati podatke. Na dnu so ’akvanavtje’ preživeli več kot mesec dni, pred nedavnim pa so se vrnili na površje. Tja pa se je že odpravila nova ekipa raziskovalcev, tokrat že 16. po vrsti.
Kaj počnejo astronavti na dnu oceana? - 5
Kaj počnejo astronavti na dnu oceana? - 5 FOTO: NASA
Pred potom na Aquarius morajo udeleženci opraviti številne tečaje v bazenih, s čimer simulirajo breztežnost in delo v orbiti. Medtem pa bivanje na Aquariusu omogoča simulacijo ’zapustitve’ Zemlje za daljše obdobje, brez da bi Zemljo dejansko zapustili.
Predsednik Obama je Nasi zadal cilj, da mora njena ekipa do leta 2025 pristati na asteroidu. Toda Ameriška vesoljska agencija mora najprej izdelati SPL (space launch system), velikansko raketo, s katero bi v orbito lahko spravili opremo, ki je za tovrstno potovanje nujno potrebna. Za razliko od Lune ali Marsa imajo asteroidi šibko gravitacijo (če jo sploh imajo), ki bi zadržala astronavte in vozila na površju. Zato bi bilo sidranje na njen nujno potrebno.
Kaj počnejo astronavti na dnu oceana? - 10
Kaj počnejo astronavti na dnu oceana? - 10 FOTO: NASA

S pomočjo programa Neemo bodo Nasini strokovnjaki lažje ocenili različne metode sidranja in kako med seboj povezati več sidrišč, na katerih bi lahko postavili poti. ’Akvanavtje in inženirji bodo s pridobljenimi podatki preučili ali je učinkoviteje sidra med seboj povezati v ravni liniji ali jih razporediti v obliki kroga. Nasina ekipa bo za preučevanje teh konceptov porabila pet mesecev, preden se bo odločili za njihov preizkus, ki naj bi ga izvedli v oktobru. V času predhodnih testiranj bodo znanstveniki sprva raziskovali na morskem dnu in ne v Aquariusu. To jim bo omogočalo, da se bodo na površje lahko vrnili po orodje in opremo, če bodo to potrebovali.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369