Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Južnokorejci bodo do leta 2015 ukinili šolske knjige

R.B.
05. 07. 2011 15.02
3

Knjige očitno res počasi izgubljajo na veljavi, vsaj kar se tiče njihove 'papirnato-usnjeno-platnene' fizične oblike. Glede na nižanje cen ploskih zaslonov lahko pričakujemo poceni nadomestke za knjige. Korejci že napovedujejo prve spremembe.

Še pomnite velikanske šolske torbe, polne dragih knjig, ki ste jih morali nositi v šolo. Nekateri so imeli srečo in so lahko uporabljali rabljene knjige svojih starejših bratov ali sester, spet drugi so knjige rabljene kupovali na šolskem bolšjaku ali v antikvariatu. Vsekakor pa so stroški šolskih knjig velikanski in neredko morajo starši za nakup celo povečevati bančne limite ali pa si denar sposojati drugje.

Zadnje čase je tudi v Sloveniji veliko govora o (pre)dragih učbenikih, minsitrstvo za šolstvo in šport je ustanovilo učbeniški sklad, kjer lahko učbeniki prehajajo iz rok v roke in si tako močno zmanjšajo stroški za nakup. Vedno svežega kapitala željni založniki so skočili v zrak, saj jim bo sklad održrl del profita, za nameček pa je še šolski minister zabičal učiteljem uporabo istih učbenikov vsaj tri šolska leta.

Korejci pa so rastoči problem kopičenja velikih količin odvečnih šolskih knjig rešili s srednjeročnim načrtom, ki je v svoji biti precej revolucionaren. Napovedali so, da bodo do leta 2015 ukinili šolske knjige v fizičnem pomenu besede. Ne, to ne pomeni,d a bodo degradirali umski in intelektualni razvoj svojih otrok, ampak da se bodo modernizirali. Korejci namreč nameravajo do leta 2015 vse ali večino učnega gradiva premakniti na digitalne nosilce.

Načrt je predviden za osnovnošolsko gradivo, zajema pa vse digitalne medije, ki imajo dovolj velik zaslon. V to skupino spadajo pametni in manj pametni telefoni, elektronski bralniki, tablični računalniki, netesniki in notesniki. Vsekakor je načrt zelo relevanten, čeprav zelo optimističen. Ker pa vemo, da so Južnokorejci na tehnološko izredno visoki stopnji in imajo na svojem dvorišču dve izmed največjih elektronskih podjetij na svetu, ki istočasno proizvedeta tudi več kot 90 odstotkov vseh ploskih zaslonov, je jasno, da si tovrstni 'rez' lahko privoščijo. Samsung in LG bosta lahko za sonardonjake oziroma njihove osnovnošolske naraščaje poskrbela številne tablice s pomočjo katerih se bodo šolarji lahko učili. Kdaj bo tovrstni val pljusknil v naše loge, bomo pa še videli. Prej kot v desetletju bi bilo zelo optimistično.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497