Moskisvet.com
Zastava Yugo

Visoki obrati

Jugoslovanska 'invazija' na ZDA

A.M.
17. 06. 2013 07.54
75

Glavno orožje svetovnih velesil niso bojna letala, ladje in neustrašni vojaki, pač pa propaganda. Kot pri vsaki stvari je tudi pri ustrahovanju morebitnih sovražnikov tako, da veliko šteje ’embalaža’ in v nekdanji Jugoslaviji so jo res znali izdelovati.

Zastava Yugo - 7
Zastava Yugo - 7 FOTO: Arhiv proizvajalca
Kot vse države vzhodnega bloka, smo tudi mi imeli svojega proizvajalca avtomobilov. Iz Zastave v Kragujevcu so se ’kotalili’ bolj ali manj posrečeni avtomobili za ljudske množice, ki so takrat predstavljali statusni simbol. Prvotno tovarna orožja in vojaških vozil, je v začetku šestdesetih let pričela z licenčno proizvodnjo Fiata 600, pod imenom Zastava 750 ali po domače ’Fičko’, skoraj dve desetletji kasneje so ročno izdelali prvega licenčnega Fiata 127 s ’partizanskim’ imenom ’Yugo 45’, ki so ga podarili Titu, z množično proizvodnjo pa so začeli dve leti kasneje.

’’Yugo nije za dugo ...’’

… se je glasilo znano ljudsko reklo. Tri metre in pol dolgi, poldrugi meter široki in 1,4 metra visoki trivratni limuzini je bilo s strani avtomobilističnih strokovnjakov (zlasti iz domačih logov) prerokovano, da bo postala novi ’Hrošč’ - dostopni avtomobil za ljudske množice. Izdelovali so ga v treh karoserijskih različicah s tremi bencinskimi motorji. Model 45 je poganjal 900-kubični bencinski štirivaljnik, 55-ico 1,1-litrski, modelu 65 in ’prestižne,u’ GVX-u pa so namenili 1,3-litrski pogonski agregat. Motorji so zmogli od 33 do 48 kilovatov ter od 62 do 98 Nm navora. Povprečna poraba je po tovarniških podatkih znašala med 7 in 8 litri goriva, najmočnejša izvedenka pa je do 100 km/h pospešila v 14 sekundah, najbolj drzni pa so se z njimi zapeljali tudi do hitrosti 165 km/h.

Zastava Yugo - 3
Zastava Yugo - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

Kljub hudomušnim pripombam, vprašljivemu slovesu in kopici šal na račun jugoslovanskega avtomobilističnega ponosa, jih v Zastavi niso mogli izdelovati dovolj hitro. Ustaljena praksa je bila, da so ljudje novega Yuga naročili že takrat, ko so prevzeli novo vozilo. Nič nenavadnega ni bilo, če so dve leti kasneje dostavili avtomobil v popolnoma drugačni barvi, ki se mu je v prtljažniku ’valjala’ kopica vijakov, ki so ostali od proizvodnega procesa. Kljub temu so v času med letoma 1980 in 2008 izdelali 800.000 ’jugecev’ in z njim celo poskušali osvojiti ZDA.

Zastava Yugo - 6
Zastava Yugo - 6 FOTO: Arhiv proizvajalca
Čez ’lužo’

Zastavin ’marketing’ je segel tudi preko meja bivše Juge. Z njim so poskušali v ZDA, Veliki Britaniji, Južni Ameriki, Nemčiji, Grčiji in Italiji. Najbolj slavna so zagotovo prizadevanja na ameriškem tržišču, kjer so poskušali z modelom ’GV’ (’Great Value’ ali ugoden nakup), ki je bil pravzaprav model 45. Promocija je bila res velikopotezna – v maju leta 1984 so avtomobil predstavili na salonu v Los Angelesu, kjer so za dobrih 3.000 evrov ponujali Yuga z 10 let oz. 160.000 km garancije in brezplačnim vzdrževanjem. Avtomobil je ponujal ’udobje’ v obliki zadnjega brisalca, trikotnih stekel za prezračevanje, ’oblazinjenja v blagu’ in poklopljivih zadnjih sedežev. Bolje opremljene izvedenke so ponujale še sončno streho, ’aerodinamični’ paket, lahka platišča, meglenke in tretjo zavorno luč.

Po prvotnih težavah z ustreznostjo izpušnih emisij in pritožbah kupcev, da je motor ’zaribal’ po 20.000 kilometrih, sestavni deli naj bi odpadali kot po tekočem traku, avtomobil neke Američanke pa je med vožnjo po nadvozu preprosto ’odpihnilo’ preko ograje, se je avtomobil prodajal odlično. Leta 1986 so prodali 36.000 vozil, leto kasneje 49.000, za tem pa je prodaja pričela upadati in leta 1992 so prodali le še 1.400 primerkov. Po ameriških cestah se je skupaj vozilo 141.651 jugoslvoanskih lepotcev.

Zastava Yugo - 5
Zastava Yugo - 5 FOTO: Arhiv proizvajalca


Najslabši a simpatičen

Majhen ekonomični avtomobil je pristal skorajda na vseh svetovnih lestvicah najslabših avtomobilov in postal prava hollywoodska zvezda. Nastopil je v filmih Dragnet, Ptičja kletka, Umri pokončno 3, Vran, Nori profesor, Ironman 2, 101 dalmatinec, nadaljevanki Delo na črno in glasbenem spotu skupine Metallica. Proizvodnjo je močno okrnila vojna na Balkanu in zadnji Yugo je s trakov zapeljal novembra 2008. Dandanes Zastava pod oznako 10 ponuja licenčnega Fiatovega punta, za Fiat pa proizvajajo tudi modela punto Classic in 500L.

Če vas je ob prebiranju tega sestavka ’zadel’ močan val nostalgije, si lahko rabljenega Yuga omislite že za 200 evrov.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492