Moskisvet.com
Poraba goriva

Visoki obrati

Jekleni konjički precej bolj ''žejni'', kot oglašujejo avtomobilski proizvajalci

A.P. in STA
11. 05. 2020 08.39
1

Da prihaja do razkoraka med dejansko porabo goriva vozila in tisto, ki jo oglašujejo proizvajalci, je splošno znano dejstvo, razlike pa kljub dolgoletnim opozorilom ostajajo visoke. Tako na prevelike razlike med v homologacijskih dokumentih navedeno in dejansko porabo goriva opozarjajo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ob upoštevanju povprečnih razlik, izračunanih pri najpogostejših avtomobilih na slovenskih cestah, se stroški zaradi nerealnih podatkov merijo v milijonih evrov.

Kot so sporočili iz ZPS, je primerjalno ocenjevanje Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave, ki ga je sofinanciralo gospodarsko ministrstvo, pokazalo povprečno razliko med homologacijskimi in na cesti izmerjenimi podatki bencinskih motorjev pri "dokaj sprejemljivih" 13,8 odstotka. Pri skoraj polovici obravnavanih avtomobilov pa so ugotovili razliko, ki je nižja od desetih odstotkov.

Lučka zasveti prej, kot nam prodajajo.
Lučka zasveti prej, kot nam prodajajo. FOTO: Dreamstime
Pnevmatike večji onesnaževalec od izpuhov
Preberi še
Pnevmatike večji onesnaževalec od izpuhov

Odstopanja so bila občutno višja pri dizelskih motorjih, saj je bila razlika pri 50 najbolj pogostih modelih v povprečju višja od 20 odstotkov. "Če upoštevamo povprečne razlike, ki so jih izračunali pri najbolj pogostih avtomobilih na slovenskih cestah, in jih prenesemo na celotni vozni park, merimo stroške zaradi nerealnih podatkov o porabi goriva v milijonih evrov."

Vozniki premium znamk so dokazano bolj sebični in brezobzirni, a ni vse tako črno-belo
Preberi še
Vozniki premium znamk so dokazano bolj sebični in brezobzirni, a ni vse tako črno-belo

"Ti lahko za Slovenijo dosežejo od 135 do 190 milijonov evro letno – odvisno od tega, kateri podatek o številu prevoženih kilometrov upoštevamo," so opozorili v ZPS. Upajo, da se bodo razmere spremenile z začetkom prihodnjega leta. Takrat bodo namreč dokončno začela veljati nova pravila za merjenje izpustov ogljikovega dioksida in porabe goriva pri avtomobilih, znana pod kratico WLTP, ki bodo zamenjala dosedanji standard NEDC.

Kmalu bodo zavajajočim podatkom stopili na prste.
Kmalu bodo zavajajočim podatkom stopili na prste. FOTO: Shutterstock
Pol stoletja legendarne Lade 2101
Preberi še
Pol stoletja legendarne Lade 2101

Novost naj bi prinesla veliko bolj realne meritve, saj te ne bodo več potekale v laboratorijih, temveč v dejanskem okolju. Proizvajalci bodo morali upoštevati tudi več kriterijev in pogojev. Potrošniške organizacije so namreč že pred časom začele opozarjati, da proizvajalci pri meritvah močno manipulirajo s podatki, ki tako v resnici le redko odražajo dejanske vrednosti. Nižjo porabo so na testiranjih dosegali z različnimi ukrepi, ki jih pri vsakdanji rabi ni mogoče uporabiti.

Bitka menjalnikov: ročni vs. avtomatski. Kateri je pravi za vas?
Preberi še
Bitka menjalnikov: ročni vs. avtomatski. Kateri je pravi za vas?

Problematika visokih izpustov je posebno pozornost pridobila po razkritju t. i. afere dieselgate, ko je nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen septembra 2015 priznal, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov.

15. člen Uredbe o informacijah o varčnosti porabe goriva, emisijah ogljikovega dioksida in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki so na voljo potrošnikom o novih osebnih avtomobilih glede porabe goriva pravi: "Uradni podatki o porabi goriva so vrednost porabe goriva, ki jo je odobril homologacijski organ v skladu s predpisom, ki ureja tehnično specifikacijo za vozila TSV 139, in predpisi, ki urejajo ugotavljanje skladnosti vozil, in je navedena v prilogi certifikata o homologaciji vozil ali v potrdilu o skladnosti. Če je več variant ali izvedenk uvrščenih pod en sam model, vrednost porabe goriva, ki se navede za ta model, temelji na varianti ali izvedenki z najvišjim uradnim podatkom o porabi goriva v tej skupini."
Kdaj je v primeru prometne nesreče potrebno poklicati policijo?
Preberi še
Kdaj je v primeru prometne nesreče potrebno poklicati policijo?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492