Moskisvet.com
Avto vozi po snegu

Visoki obrati

Je vaš avtomobil res pripravljen na zimo?

A.M.
10. 11. 2016 09.07
5

S hladnejšimi dnevi se leto počasi preveša v zimo, ko ni le pravi čas za menjavo pnevmatik, ampak tudi za pripravo celotne zimske ’garderobe’ za vaš avtomobil.

Zimske razmere
Zimske razmere FOTO:
Pred zimo vam najtopleje priporočamo, da svojega štirikolesnika peljete na pregled k vašem avtomehaniku. Ta bo najbolje preveril stanje vašega akumulatorja, raven in kakovost motornega olja, olja za menjalnik ter hladilne in zavorne tekočine. Obenem bo lahko ’majster’ preveril še obrabljenost zavor in zavorne napeljave, stanje jermenov in cevi za zrak in tekočine ter učinkovitost grelne in klimatske naprave. Nikar ne pozabite na zimske pnevmatike, ki morajo biti pri nas nameščene od 15. novembra do 15. marca.
Kako na zimo pripravite motocikel, preberite TUKAJ!

Čeprav imate doma že komplet s platišči, ki ga lahko zamenjate v domači garaži, je priporočljivo, da vaš mehanik preveri naravnanost kolotekov, ki preprečuje neenakomerno obrabo platišč. Prav tako je pomembno, da so zimske pnevmatike pravilno ’nacentrirane’. Globina profila na zimski pnevmatiki mora znašati najmanj tri mm! Če vaš mobilni prijatelj 'zimuje' na prostem, razmislite o montaži dodatnega vodnega grelca (Webasta), ki olajša zagon motorja in prijetno ogreje notranjost vašega vozila.

Seveda pa lahko nekaj stvari napravite tudi sami in prihranite kakšen evro. Najbolj osnovo opravilo je pregled svetilnih teles. S pomočjo asistenta, ki za volanom ubogljivo pritiska stopalko za zavoro, preverite v kakšnem stanju so vaši žarometi, smerniki, zavorne luči in meglenke. Preglejte komplet rezervnih žarnic in ga po potrebi dopolnite, nikakor pa ne bo odveč, če boste imeli v zimskem času na zalogi kakšno žarnico za žaromet več. Preglejte stekla žarometov, če so ta počena, jih zamenjajte.

Avtomobil
Avtomobil FOTO: Thinkstock

Preglejte stanje brisalcev, šob za pranje stekel in steklenih površin. Če na steklu opazite razpoko ali večjo poškodbo, poskrbite, da boste steklo zamenjali ali odpravili poškodbo. Voda, sol in nizke temperature poškodovanemu steklu nikakor ne prizanašajo. Natančno preglejte metlice na brisalcih, če zapazite kakšne poškodbe ali pa ste metlice zamenjali pred več kot enim letom, vam svetujemo menjavo. V posodo za pranje stekel natočite zimsko tekočino za pranje stekel, zlasti pa upoštevajte navodila za mešanje na embalaži – če bo tekočina preveč razredčena, vam bo zamrzovala napeljava in šobe, če tekočine ne boste redčili, pa boste močno zmanjšali življenjsko dobo črpalke za pranje stekel. Še zlasti v zimskem času imejte s seboj vedno kakšno plastenko tekočine za pranje stekel – ni je večje muke, kot vožnja z umazanim vetrobranskim steklom.

Pred zimo svojemu jeklenemu konjičku privoščite temeljito pranje in še bolj temeljito voskanje karoserije. S tem se boste obranili pred škodljivimi vplivi soli, avtomobil pa v zimskem času temeljito ’izplaknite’ vsaj vsakih štirinajst dni, pa čeprav vreme ni naklonjeno pranju vozil.

V zimskem času poskrbite, da bo vaš rezervoar za gorivo vsaj na pol poln. S tem se boste izognili pretirani kondenzaciji v rezervoarju za gorivo, ki otežuje zagon motorja v hladnih zimskih jutrih, pa še zeblo vas ne bo, če boste obtičali v cestnem zastoju. Če vozite dizla, se pozanimajte o uporabi dodatnih aditivov, ki jih preprosto dodate gorivu in močno olajšajo hladen zagon motorja.

Verige na avtu - 10
Verige na avtu - 10 FOTO: Miro Majcen

Pozimi izdatneje razširite nabor vaše obvezne opreme. Poleg varnostnega trikotnika, prve pomoči, odsevnega jopiča in rezervnih žarnic v prtljažnik strpajte še zimske verige, lopato za sneg, strgalo za led, omelo za sneg, pršilo za odmrzovanje stekel in ključavnic (če vaš avtomobil ne premore centralnega zaklepanja). V primeru, da ’zabivakirate’ v kakšni avtocestni gneči, vam bodo prav prišli še kakšna odeja ali spalna vreča, ročna svetilka, zimska oblačila, par rokavic in zimske obutve, voda, kakšen zavitek suhe hrane in vžigalice. Nikakor ne bo škodil avtomobilski polnilec za mobilni telefon, če vaš radijski sprejemnik premore funkcijo za sprejem prometnih obvestil, pa jo v zimskem času le vključite in se tako izognite dolgotrajnemu čakanju v gneči. Če že obstanete v gneči, motor zaženite le občasno in tako varčujte z gorivom.

Če je vaš štirikolesnik opremljen s pogonom na zadnja kolesa, ne bo škodil kakšen ’žakelj’ peska ali soli, ki ga vržete v prtljažnik. S tem boste obtežili zadnjo os in izboljšali oprijem zadnjih koles, pa še pesek vam bo prišel prav če boste obtičali na spolzki podlagi.

Pred vožnjo nikakor ne pozabite temeljito očistiti snega in ledu z vašega vozila (to vključuje tudi streho!). Zlasti pa pozimi upoštevajte varnostno razdaljo in vozne razmere. Če imate možnost, se ob prvem snegu zapeljite na kakšno prazno parkirišče in s pomočjo ročne zavor malce ’potrenirajte’ zakonitosti vožnje v zimskih razmerah. Pa varno vožnjo!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479