Moskisvet.com
Naj vam avto ne pokvari počitnic.

Visoki obrati

To mnoge na dopustu pusti na cedilu

A.P.
11. 06. 2020 14.15
0

Čeprav so danes avtomobili prepolni elektronike in nas znajo sami opozoriti, ko je z njimi kaj narobe, tudi tehnologija ni vsevedna in ne zna vedno povedati vsega. Zato je ključno, da svojemu vozilu namenjate določeno pozornost, kar ne pomeni, da ga le nekajkrat na leto temeljito operete in posesate ter spomladi oz. jeseni ''preobujete''.

Potem ko je večina avtomobilov slovenskih lastnikov v času epidemije koronavirusa bolj kot ne mirovala, so zdaj znova v polnem pogonu, na polnih obratih, pripravljeni na nove izzive. Pa veste, v kakšnem stanju je vaše vozilo? Na to vprašanje lahko zares odgovorijo samo tisti, ki redno vzdržujejo svoje vozilo.

Tako kot za imunski sistem tudi za avtomobile poleti prihajajo novi, drugačni izzivi. Nenazadnje smo v poletnih mesecih zaradi boljših razmer na cestah bolj pogumni, dinamična vožnja pa lahko pospeši nastanek težav in te razgali v najbolj nemogočem trenutku (npr. na poti na morje). Čeprav je bila letošnja zima kar se tiče snega skopa in je bilo na cestišča zmetane malo soli, si vaše vozilo zasluži malce razvajanja in vzdrževalnih del, ne le ''prhe'' (beri notranje in zunanje čiščenje) in menjave obutve (beri pnevmatik). 

Naj vam avto ne pokvari počitnic.
Naj vam avto ne pokvari počitnic. FOTO: Arhiv naročnika

Čeravno lahko ''vizito'' delno opravite sami, je dobro, da na vaše vozilo pred začetkom poletja oko vrže strokovno osebje, ki lahko opazi morebitne latentne ''okužbe'' delov vozila. Nihče si namreč ne želi, da mu dopust pokvari resnejša okvara jeklenega konjička ali da mu zataji klimatska naprava, ko stoji v kilometrski koloni na poti na morje pod soncem, ki neusmiljeno žge. Zanesljivo vozilo je zato eden od stebrov brezskrbnih počitnic. Hkrati pa z avtomobilom v brezhibnem stanju poskrbite za lastno varnost in za varnost drugih voznikov.

Zato vam, v izogib težavam, svetujemo, da preden se odpravite na daljšo pot, peljete vozilo na strokoven pregled. Ampak to stane. Če vam je 19,99 evra preveč, kolikor stane pregled vitalnih točk vozila na pooblaščenih servisih Citroën, pomislite na strošek, ki ga boste imeli, ko bo z vozilom nekaj zares narobe. Preventiva je vedno cenejša kot kurativa ali, kot pravijo pri Citroënu: ''Kdor servisira, profitira.'' Amen!

 Pregled 20 vitalnih točk avtomobila za vsega 19,99 evra.
Pregled 20 vitalnih točk avtomobila za vsega 19,99 evra. FOTO: Arhiv naročnika

Do konca junija lahko tako na pooblaščenih Citroënovih servisih izkoristite paket ''Brezskrbne počitnice'', v sklopu katerega vam serviserji pregledajo 20 vitalnih točk avtomobila, hkrati pa lastniki vozil te francoske znamke, pa tudi lastnikih drugih znamk, s tem privarčujete 20 evrov pri rednem servisu pri pooblaščenem servisu Citroën. Preventivni pregled je po tej logiki torej zastonj. Pa pravijo, da danes nič več ni zastonj …

Drži. Marsikaj lahko postorimo sami. Sami lahko brez poglobljenega znanja o avtomobilih preverimo delovanje brisalnikov, stanje gumic, delovanje pralnih naprav, zvočnih in svetlobnih signalov, obrabljenost in tlak pnevmatik ter nivo tekočin (hladilna, zavorna in motorna ter za pranje stekel), a treba je poskrbeti tudi za brezhibnost zavor, diskov, ploščic, vzmetenja, akumulatorja, klimatske naprave ipd., za kar pa potrebujete že nekaj tehničnega znanja. In tega ne manjka pri pooblaščenih servisih Citroën, kjer bodo vse to in še mnogo več za vas storili za prgišče evrov. Ne glejte na to kot na strošek (čeprav je, tehnično gledano, lahko pregled zastonj), pač pa naložbo v varno in mirno prihodnost, ko gre za vožnjo z vašim jeklenim konjičkom – katerekoli znamke je že. Pri Citroënu namreč ne ''diskriminirajo''.

Da ne boste obtičali na poti na morje ...
Da ne boste obtičali na poti na morje ... FOTO: Arhiv naročnika

Za vas bodo strokovno preverili delovanje brisalnikov in sistema peri-briši, klimatsko napravo, filtre in kvaliteto zraka v potniški kabini. Le kakovostno ozračje v kabini namreč zagotavlja udobno potovalno okolje. Preverili bodo tudi pnevmatike, ki so prvi in edini stik avtomobila s cestiščem in jim pogosto namenjamo premalo pozornosti, le ustrezen profil pa preprečuje težave, kot so težave z odvajanjem vode v mokrem vremenu in tako imenovan aquaplaning (vodni klin).

Da pa bodo počitniška potepanja potekala karseda gladko ter brez zapletov in dilem (vsaj kar se tiče avtomobila), si lahko poleg obvezne opreme in brezhibnega konjička privoščite tudi nekatero nepogrešljivo dodatno opremo, kot so nosilci za kolesa in strešni kovčki, ki jih člani brezplačnega kluba MyCITROËN plus dobijo tudi do 40 odstotkov ceneje. Tudi sicer se splača včlaniti v Citroënov klub zvestobe, saj ste upravičeni do številnih dodatnih ugodnosti in popustov, prilagojenih samo za vas.

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497