Moskisvet.com
Afalina HeliWhale

Visoki obrati

Je to najcenejši helikopter na svetu?

N.J.
22. 09. 2015 08.16
6

Ste si kdaj zaželeli, da bi imeli čisto svoj helikopter? Rusko podjetje HeliWhale je izdelalo helikopter, ki naj bi bil cenovno dostopen širši javnosti. Njihov ponos je Afalina, rotorski helikopter, za katerega pravijo, da bo stal pol manj kot trenutno najcenejši helikopter na tržišču.

Podjetje HeliWhale prihaja iz sibirskega mesta Kemerovo. Svoj novi produkt so predstavili na sejmu HeliRussia 2015 maja v Moskvi. Napovedali so, da bodo s proizvodnjo domnevno najcenejšega helikopterja na svetu pričeli leta 2016, prednost pa naj bi bila med drugim tudi ta, da se bo zanj uporabljalo kar gorivo, ki ga uporabljamo za avtomobile.

Afalina HeliWhale
Afalina HeliWhale FOTO: YouTube

HeliWhale Afalina helikopter je ultralahki dvosed, ime pa je zračno plovilo dobilo po svoji obliki, saj močno spominja na delfina (afalina je rusko poimenovanje za delfina vrste Velika pliskavka). Helikopter naj bi bil večnamenski: za urjenje pilotov, za vzdrževalce plinovodov in električnih napeljav, za zračno podporo, policijsko patruljiranje, prevoz oseb, celo delo na velikih kmetijah, rekreacijske lete. Da bi si ta široka ciljna skupina lahko zagotovila svoj helikopter, je nizka cena pravzaprav eden ključnih pogojev, ki pa ga v podjetju nameravajo izpolniti.

Eden ključnih elementov, s katerimi se ponaša Afalina, naj bi bil prilagodljiv sistem Enigma, ki omogoča pilotu, da sam izbere in prilagodi zaslon v kabini svojim potrebam, izbere med več kot sto različnimi napravami in funkcijami. Imel bo tudi grelni in prezračevalni sistem za kabino. Koaksialna postavitev rotorjev naj bi zagotavljala preprosto manevriranje, delovanje naj bi bilo tišje od običajnih helikopterjev in helikopter naj bi bil zelo odporen na sunke bočnega vetra.

Predstavniki HeliWhale so med drugim povedali, da so patentirali inovativen sistem nadzora koaksialnih (kontrarotirajočih) rotorjev, kar naj bi zagotavljalo doseganje visokih hitrosti, tudi do 250 km/h, kar naj bi zadostovalo za helikoptersko doživetje. Prednost koaksialnih rotorjev je, da ne povzročata asimetrije vzgona, kot je to običajno za enorotorske helikopterje, helikopterji z dvema rotorjema pa lahko dvignejo večji tovor kot tisti z enim, saj se vsa moč porabi za vzgon, medtem ko pri konvencionalnih helikopterjih 10 odstotkov moči porabi repni rotor.

Helikopter bo sicer tehtal 270 kilogramov in bo sposoben prevažati 180-kilogramski tovor. Za poganjanje motorja naj bi se uporabljal kar 95-oktanski bencin, poraba pa naj bi bila med 12 in 16 litri na uro. Kot trdijo pri HeliWhale, bo za stroj treba odšteti približno 120.000 dolarjev (okoli 110.000 evrov). »Nihče ne proizvaja helikopterjev tega razreda, celo dvosed Robinson je težji od Afaline in to je pravzaprav popolnoma drugačen stroj,« je izjavil Jacov Kolesnikov, generalni direktor HeliWhale za ruske in indijske medije. »Ameriški Robinson je veliko dražji, zanj je treba odšteti okoli 300.000 dolarjev (273.000 evrov, op.p.)«. Helikopter Afalina je nastal pod rokami ruskih oblikovalcev, vse dele proizvaja HeliWhale sam, le motor proizvaja Rotax v Avstriji. »Zaenkrat še iščemo kakovostne domače motorje. In če najdemo primernega ruskega, bomo morda to spremenili,« je še dodal.

Z vzdržljivostnimi testi helikopterja naj bi pričeli kmalu, vsako leto pa naj bi podjetje (kot napovedujejo) izdelalo 10 do 15 helikopterjev. Želijo si prodreti na trge ZDA, Avstralije in EU. Kot trdijo, že prejemajo naročila iz tujine.


 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328