Moskisvet.com
VIP stevardese

Visoki obrati

Izpoved VIP stevardese na zasebnih letalih

A.P.
25. 07. 2019 07.52
7

Čeprav so letala skrajšala čas potovanj, pa je za marsikoga letenje vse prej kot prijetna izkušnja. Ne le, da moramo preživeti dolge ure na letališču, prestati varnostne preglede, se s potniki boriti za naslonjalo letalskega sedeža in med letom tiščati noge med glavo, pa tisti na privatnih letalih ne poznajo tegob navadnih smrtnikov, saj imajo na voljo lastno kopalnico, spalnico, kino in druge priboljške. Čeprav je delo stevardes na tovrstnih letalih precej bolj glamurozno, kot tistih, ki strežejo v ekonomskem razredu, pa je tudi precej bolj zahtevno, stresno in nepredvidljivo.

Stevardese in stevardi so precej več kot le natakarji na letalih, njihova znanja pa presegajo natakarske in demonstracijske sposobnosti. Stevardesa Kimberley Benton dela v letalski industriji že devet let, v svet nad oblaki pa jo je potegnila ljubezen do potovanj. V svoji karieri je potovala že v več kot 130 držav in letela s 27 različnimi zasebnimi letali. Njeno delo je več kot le zagotavljanje storitev na najvišji ravni, saj mora poskrbeti za doživetje. ''(Gostje) pričakujejo, da smo zelo osebni,'' razlaga 32-letnica. ''Pričakujejo, da točno vemo, kaj želijo in kdaj želijo, da na primer takoj po vkrcanju želijo Nespresso in da jih na njihovem mestu čaka časopis.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na letalih je priredila že številne rojstnodnevne zabave, ''pozabave'' pop zvezdnikov, s katerimi je potovala na glasbenih turnejah in prisostvovala na številnih banketih nad oblaki. Stalno se mora prilagajati situaciji. ''Pop skupine, kraljeve družine, milijarderji, milijonarji in dediči,'' našteva, komu vse je stregla.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

''Letela sem s številnim osebami, ki jih vidite na televiziji in ob katerih človek zlahka postane nervozen, a ko letiš z njimi, spoznaš, da so takšni kot vsi ostali.'' Kar se tiče zabav, je dejala, da je treba poskrbeti, ''da ne uidejo izpod nadzora. Vseskozi je treba biti pozoren, da se ljudje ne napijejo preveč, obenem pa ne biti tisti, ki vse skupaj pokvari. Treba je poskrbeti, da imajo na voljo vse, kar se jim zahoče.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Mary Kalymnou, ki je 13 let kot stevardesa stregla visokim gostom, kot so politični vodje, izvršni direktorji, člani kraljeve družine ipd., ima podobno zanimive izkušnje. Med drugim je delala tudi na zasebnih letalih za dolge razdalje, Gulfstream G550 in Embraer Legacy, na katerem je lahko do 14 potnikov. Priča je bila potnikom, ki so na krov prinesli eksotične papige, drag nakit, pa več kot 20 nakupovalnih vrečk in celo orožje.

Dela na zasebnih latalih zahteva veliko potrpljena in prilagajanj.
Dela na zasebnih latalih zahteva veliko potrpljena in prilagajanj. FOTO: Dreamstime

Trikrat se je prevažala tudi s truplom, ki je potovalo v krsti iz zlata in dragega lesa. Na zadnji let je pospremila kar tri znane ljudi, razlaga Kalymnoujeva, ki pravi, da je delo VIP stevardese zahtevna naloga, ki ''terja veliko odrekanj. Potrebnega je veliko potrpljenja, fleksibilnosti in seveda samozavesti. Stranke pričakujejo najboljše, prevozniki zahtevajo najvišji nivo, zato moraš biti ne samo pripravljen, ampak sposoben iz sebe vedno izvleči samo najboljše.'' Sicer si, kot pravi, hitro zamenjan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

''Vsaka ženska bi se lahko izučila za ta posel, a samo nekatere izstopajo. Profesionalizem ni dovolj, treba je biti edinstven. Zlahka te zamenja mlajše, lepše, pametnejše in bolj fleksibilno dekle. Zato sem se od prvega dne zavedala, da moram biti kot goba, da preživim v tem poslu,'' krutost situacije opisuje Kalymnoujeva, danes avtorica popularnega bloga, ki deli svoje izkušnje med druge in jim pomaga, da uspejo v letalskem poslu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bentonova je trenutno na plačilni listi letalske družbe TAB Aviation in številnih drugih letalskih prevoznikov, ki ponujajo zasebne in poslovne letalske storitve. Pred tem je bila na krovu zasebnega letala boeing 757 hotelske družbe Four Seasons za 52 gostov, ki je za 105.000 evrov goste popeljal na 24-dnevno potovanje okoli sveta s postanki na devetih lokacijah. Potniki na tovrstnih letih so pogosto isti in ''včasih zahtevajo isto posadko'', razlaga Bentonova, ki je bila ena od osmih stevardes na tem letalu. Na manjših pogosto dela sama, pred leti pa mora pogosto organizirati catering, kar je v primeru zahtevnih gostov poseben izziv. Nekoč je prejela naročilo za juho iz plavuti morskega psa v zadnji minuti. Ne le, da je juha marsikje prepovedana, običajno jo je treba naročiti 48 ur vnaprej. Zavoljo poznanstev ji je uspelo juho na letalo spraviti nekaj minut pred prihodom potnikov, ki pa so kasneje želeli zgolj hamburgerje, ki so jih kupili na poti na letalo. ''To povzame tipičen dan v življenju VIP stevardese. Prizadevamo si ponuditi najboljše, četudi to ni vedno potrebno,'' razlaga Bentonova. Prevažala se je tudi s pregrešno dragim letalom dirkača formule ena iz ogljikovih vlaken. Četudi velika komercialna potniška letala ponujajo privatne sobe in prvi razred, pa se ta izkušnja ne more primerjati z letenjem v  zasebnem letalu, kjer se potniki lahko izmišljujejo tudi glede ure odhoda, kar pri komercialnih seveda ni mogoče.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav pravila oblačenja za VIP stevardese ne veljajo, pa nekateri lastniki postavljajo določene pogoje. VIP stevardesa mora biti ''vseskozi v pripravljenosti'' in ne ve, kje bo čez 48 ur ali dva tedna. ''Včasih si ne moreš privoščiti niti enega prostega dneva.'' Svobodnjakinja (freelancerka) kot je sama, pravi, da lahko na dan zasluži med 175 in 530 evri. ''Plača ni fiksna. Vsak si izpogaja svoj posel.'' Ob teh besedah vsak pomisli, da VIP stevardese prejemajo bajne napitnine. Kot trdi Bentonova, teh običajno ni deležna, je pa v dar že dobila drage torbice. Najboljši del njene službe je priložnost, da spoznava nove ljudi in obiskuje številne zanimive kraje, od Maldivov, Japonske do Balija.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417