Moskisvet.com
Menjava jermena - 6

Visoki obrati

Imate tudi vi zjutraj težave z vžigom avtomobila?

N.J.
20. 01. 2016 15.10
17

Marsikomu se je že zgodilo, da je zjutraj milo rečeno prosil motor svojega jeklenega konjička, naj se že zažene, da bi lahko prišel do službe. Nič čudnega – mrzle temperature ne vplivajo slabo le na nas, temveč tudi na avtomobile. Kako se pravilno lotiti vžiga?

Avto vozi po snegu
Avto vozi po snegu FOTO: Thinkstock

Mrzla jutra predstavljajo velik izziv ne le za nas, temveč tudi za avtomobile. Zmogljivost akumulatorja je pri nizkih temperaturah slaba, če je akumulator star, pa je njegova zmogljivost še manjša. Najslabše, kar lahko storite, če vam nagaja vžig, je, da takoj vklopite gretje, prižgete luči in ogrevanje stekel ali celo sedežev, saj je verjetnost, da bi vam ob vseh teh porabnikih avtomobil vžgal, še manjša.

Preverite delovanje akumulatorja

Prvi korak naj bo ta, da še pred hudim mrazom preverite, ali je vaš akumulator sploh še primeren za zimo. V primeru, da je njegova zmogljivost resnično majhna, vam ne bo ravno koristil in je zamenjava najboljša odločitev, ki jo lahko sprejmete.

Izključite največje porabnike

Preden poskusite vžigati motor, najprej poskrbite, da bo avtoradio ugasnjen, z ogrevanjem sedežev ter na najmočnejšo jakost nastavljenim zračenjem in ogrevanjem kabine pa tudi malce počakajte.

Čiščenje avtomobila
Čiščenje avtomobila FOTO: Thinkstock
Vsi, ki vozite avtomobile na dizelsko gorivo, pred vžigom najprej počakajte, da ugasne opozorilna lučka za ogrevalne svečke, ki zasveti ob vzpostavitvi kontakta. Počakajte, da ugasne tudi lučka za olje. Če vozilo vžigamo, preden lučka ugasne, nas lahko še kako udari po žepu.

Večina avtomobilskih proizvajalcev svetuje, da vsaj prvih 30 sekund vozite počasneje, da se motor vsaj malce ogreje, nato pa vožnjo nadaljujte kot običajno.

Ogrevanje na mestu?

Morda se še spomnite, kako so vaši starši zjutraj pozimi najprej nekaj časa ogrevali avtomobil, preden so vas peljali v vrtec, šolo. Morda vi zdaj počnete enako. A pri novodobnih avtomobilih to res ni potrebno. Ogrevanje motorja ni več potrebno, razen če je vaš namen ogreti kabino, da vas ne bi pretirano zeblo. Če ste le malce okoljevarstveno naravnani, potem veste, da prižgan avtomobil v prostem teku v ozračje izpušča velike količine CO2.
Dodatni grelnik

Če vas to, da morate zjutraj sesti v mrzel avto resnično moti, si lahko omislite tudi dodatni grelnik (recimo Webasto), ki je pravzaprav nekakšen poseben agregat, ki ogreje tako motor kot potniško kabino in odrosi stekla. Tak grelnik v resnici podaljšuje življenjsko dobo motorja, poganja pa ga gorivo. Z grelnikom se lahko upravlja preko ure, nastavljene v avtomobilu, lahko preko daljinskega upravljalnika ali celo mobilnega telefona na razdalji več sto metrov.. Ob uri, ki jo nastavimo, grelnik začne ogrevati hladilno tekočino in temperaturo vzdržuje na 72 stopinj. Motor in kabina se ogrejeta, stekla pa odrosijo. Motor je nato veliko laže zagnati.

Sneg
Sneg FOTO: Reuters

 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497