Moskisvet.com
Sikorsky S-97 Raider - 3

Visoki obrati

Helikopter, ki leti kot letalo

N.J.
19. 11. 2015 08.18
17

Pilot, ki je testiral novi helikopter, ki leti s potovalno hitrostjo 253 milj na uro (407 kilometra na uro), je izjavil, da je letenje s tem strojem podobno prej letenju s komercialnim letalom kot letenju s helikopterjem.

Na letnem srečanju ameriške vojske je Sikorsky predstavil svoj nov ponos: S-97 Raider, koncept helikopterja, razvitega s pomočjo vladnih sredstev. Pri podjetju upajo, da jim bo uspelo produkt prodati vojski in prodreti v ameriško vojaško sfero. Helikopter z oborožitvijo bi imeli za opravljanje izvidniških nalog.

Predstavitev je vodil Raiderjev glavni testni pilot Bill Fell, nekdanji vojaški izvidniški pilot, ki je testiral tudi nov helikopter. Prvič je z njim poletel maja, po nekaj konfiguracijah, izvedenih na podlagi podatkov, zbranih med prvim poletom, pa še septembra letos.

S-97 Raider is ima dva nasprotirotirajoča rotorja za hiter dvig helikopterja in propeler na repu za zagotavljanje večje stabilnosti, leti lahko s hitrostjo 253 milj na uro (407 kilometra na uro) in lebdi na ekstremnih višinah. Toga rotorja dajeta kompaktnost helikopterju, v katerem je poleg posadke (do 2 pilota) prostora za 6 vojakov. Občutek med vodoravnim letenjem naj bi bil podoben kot med letenjem s komercialnim letalom. Pilot upravlja helikopter s ciklično kontrolno palico – višino in hitrost, leti lahko tudi nazaj. Helikopte tehta dobre 4 tone, maksimalna vzletna teža naj bi bila slabih 5 tom (4.990 kg). Premer glavnega rotorja je 10 metrov.

Potovalna hitrost Raiderja je 407 km/h z zunanjim orožjem, neprekoračljiva hitrost pa 444 km/h. Doseg je 570 km, leti pa lahko na višini 3.048 m. Predvidena oborožitev je 12,7 mm strojnica s 500 naboji.

Zaenkrat ima ta helikopter za seboj le dobre dve uri leta in okoli 40 ur testiranj na trdnih tleh, s pomočjo simulatorjev pa so izvajali že številna testiranja. Za naslednje leto napovedujejoprve prave lete. 

>

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492