Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Gigantski stroji in vozila

Moškisvet.com
18. 09. 2016 23.22
10

Človeštvo je z napredkom dobilo tudi neverjetne stroje, ki do stotisočkrat povečajo človeško moč, nam omogočajo letenje in premikanje pod vodo.

Inženiring je eden od motorjev svetovnega gospodarskega razvoja. Za največje dosežke strojnega razvoja štejemo vse izume, ki so se zvrstili od izuma parnega stroja. Človek lahko proizvede do 2,2 kilovata (3 konjske sile), kar težko zadostuje za hitre premike večjih bremen z večjimi hitrostmi. Še posebno pa človek ni ustvarjen za daljšo neprestano vzdrževanje največje sile, ki jo lahko proizvede.

Zato človek ustvarja stroje in energijo, ki jih poganja. Večina največjih strojev je v pomoč pri transportu ter pri kopanju zemlje in kamenja. Te kolose poganjajo trda in tekoča goriva ter elektrika. So pravi energetski požrešneži, saj je za pogon nekaterih potrebna prava mala elektrarna ali pa velike količine nafte. V novejšem času je človek modificiral parni stroj, tako da vode ne uparjuje več ogenj na premog ali tekoče gorivo, temveč cepitev atomskih jeder.

Večina teh strojev je zelo sofisticiranih in kompleksnih. S pojavom računalniških naprav oziroma relejev in integriranih vezij sta se drastično spremenila tudi nadzor in upravljanje s stroji. Stroj, ki so ga včasih upravljali mehansko, z vzvodi, se danes premika s pomočjo elektronskih impulzov in robotike.
Poglejmo si gigantska transportna sredstva, rovokopače in premične mostove, ki so ponos inženirstvu in nasploh celotnemu človeštvu.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497