Moskisvet.com
Ford T

Visoki obrati

Ford T – avto, ki je spremenil tok zgodovine

M.S.
10. 04. 2024 05.00
0

20 konjskih moči oz. 15 kilovatov, 2,9-litrski motor, končna hitrost 72 km/h, poraba od 11,2 do 18,7 litra na 100 kilometrov, dvostopenjski planetarni menjalnik in bobnaste zavore. To so ključne karakteristike prvega serijskega avtomobila na svetu, Forda T, avtomobila, ki je spremenil tok zgodovine ne le avtomobilske industrije, pač pa tudi človeštva.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

''Izdelal bom avtomobil za množice. Dovolj bo velik za družino in dovolj majhen, da bo lahko lastnik srbel zanj. To bo poceni avto, ki si ga bo lahko privoščil vsak moški z dobro plačo,'' je pred več kot 115 leti dejal Henry Ford, oče prvega avtomobila masovne proizvodnje.

Kdo je bil Robert Oppenheimer, oče atomske bombe?
Preberi še
Kdo je bil Robert Oppenheimer, oče atomske bombe?
Ford T je spremenil tok zgodovine.
Ford T je spremenil tok zgodovine. FOTO: Profimedia
Vsak grižljaj bi bil lahko zadnji: Hitlerjeve preizkuševalke hrane so živele v nenehnem strahu
Preberi še
Vsak grižljaj bi bil lahko zadnji: Hitlerjeve preizkuševalke hrane so živele v nenehnem strahu

Ford T, znan tudi kot ''Tin Lizzie'' oz. ''Flivver'', so izdelovali med letoma 1908 in 1927, 27. septembra pred 125 leti pa je podjetje Ford Motor Company predstavilo prvi prototip modela T, ki je bil sploh prvi avto, ki so ga masovno proizvajali, in sicer zahvaljujoč inovativnem tekočem traku, ki ga je iznašel Ford in je prav na račun tega postal prvi dosegljivi avtomobil na tržišču in je v veliki meri zaslužen za širjenje priljubljenosti avtomobilov, ki so bili tedaj bodisi na paro, bencin ali elektriko. Model so prva leta izdelovali v ročni delavnici – prve primerke so izdelali v Piquette Parku v Detroitu – prvi kupci pa so ga lahko dobili za tedanjih 850 ameriških dolarjev, kar je v današnji vrednosti pribl. 22 tisoč dolarjev oz. slabih 19 tisoč evrov. Ford sicer ni bil prvi, ki je ponujal avtomobile ''čez lužo''. Prva je bila znamka Duryea Motor Wagon, a ta je ponujala vozila, ki so bila dostopna le premožnim posameznikom. Ford je prav zaradi proizvodnje na tekočem traku lahko avto približal srednjemu razredu, kljub temu, da so ga sprva sestavljali ročno, pa je bil cenovno dostopen domala vsem.

Harem od blizu: pokukali smo za vrata harema
Preberi še
Harem od blizu: pokukali smo za vrata harema
Zakaj je 15. april najbolj tragičen dan v človeški zgodovini?
Preberi še
Zakaj je 15. april najbolj tragičen dan v človeški zgodovini?

Proizvodnja T modela se je začela z 1908, posamični deli pa so bili sprva delo ročne izdelave. Prvi proizvodni trak, na katerem so sestavljali avtomobile, je bil izdelan leta 1913 v Highland Parku. Proizvodnja na tekočem traku se je uradno začela leta 1914, ko je izdelava avtomobila vzela vsega 90 minut in je cena zanj padla na vsega 300 ameriških dolarjev, kar je bil tedaj ekvivalent štirimesečne in ne več 18-mesečne povprečne plače. Pred tem je izdelava trajala 12 ur in 30 minut. Leta 195 so oljna svetila zamenjala električna, leta 1919 pa so prišla na vrsto še snemljiva platišča. Tekoči trak je omogočil izdelavo večjega števila avtomobilov in posledično večjo prodajo. Prva vozila so bila obarvana črno, saj se je ta barva najhitreje sušila. Izdelovali so ga do leta 1927, vozilo pa je vse do leta 1972 držalo rekord v številu proizvedenih modelov, ko ga je prehitel znameniti Volkswagnov Beetle oz. hrošč. Leta 1925 so prodali rekordno število vozil, in sicer se je s proizvodnega traku tisto leto zapeljalo skoraj dva milijona različic modela T. Tedaj je bilo treba za avto odšteti zgolj 260 dolarjev. Oktobra letos bo minilo 110 let od uvedbe tekočega traku.

Zgodovina varnostnega pasu
Preberi še
Zgodovina varnostnega pasu

Ključni poudarki v zgodovini znamke Ford in modela Ford T:

- Podjetje Ford Motor Company je bilo ustanovljeno leta 1903 v Detroitu pod vodstvom Henryja Forda.

- Prvi prototip Modela T je bil izdelan leta 1908, vendar se je prava proizvodnja začela leto kasneje.

- 27. septembra leta 1908 je bil javnosti predstavljen prvi prototip modela T.

- Model T je bil zasnovan kot cenovno dostopen avtomobil za širšo množico.

- Henry Ford je uvedel revolucionarni tekoči trak, sistem, ki je omogočil hitrejšo in cenejšo proizvodnjo avtomobilov ter posledično nižje cene. Model T je bil znan po svoji enostavnosti in robustnosti.

- Model T je bil opremljen s 2,9-litrskim štirivaljnim motorjem, ki je zmogel 20 konjskih moči. Sprva je bil na voljo samo s pogonom na zadnji kolesi, pozneje pa tudi s štirikolesnim pogonom. Na voljo je bil v obliki touringa z odprto streho, kupeja, roadsterja, limuzine, tovornjaka in traktorja.

- S svojo priljubljenostjo in dostopnostjo je Ford T pomembno prispeval k popularizaciji avtomobilizma in posledično spremenil način življenja.

- Med letoma 1908 in 1927 je Ford proizvedel več kot 15 milijonov primerkov modela T, ki so se prodajali tudi v svet.

- Naslednik modela T je bil model Ford A.

James Dean –  Živi hitro, umri mlad in pusti za seboj lepo truplo
Preberi še
James Dean – Živi hitro, umri mlad in pusti za seboj lepo truplo

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400