Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Z 99 telefoni provzročil prometni kolaps

A.P.
04. 02. 2020 10.57
0

Z uporabo sodobnih tehnologi dajemo podjetjem in državi številne uporabne podatke. Vsi, ki uporabljate Googlove zemljevide, veste, da lahko s pomočjo njih preverite gostoto prometa. To Google ocenjuje glede na število zaznanih pametnih naprav v gibanji na določenem področju, kar je izkoristil berlinski umetnik in s pametnimi telefoni ustvaril navidezno gnečo.

V dobi Instagrama je še kako prišlo do izraza dejstvo, da je stvarnost običajno precej drugačna od fotografije. Berlinski umetnik Simon Weckert je z 99 pametnimi telefoni, ki jih je za seboj vlekel v vozičku, na berlinskih ulicah ustvaril navidezno gnečo in tako sredi prometno obremenjenega mesta ustvaril prometa prosto cono. S svojimi projekti želi Nemec opozoriti na vpliv digitalnega sveta na naš vsakdan, na slepo zaupanje ljudi v sodobno tehnologijo in si odgovoriti na vprašanje ali ta odtehta negativne posledice, ki jih prinaša s seboj.

Nepotrebno hupanje kaznujejo z daljšim čakanjem na semaforju
Preberi še
Nepotrebno hupanje kaznujejo z daljšim čakanjem na semaforju

Da tehnologija (podzavestno) vpliva na naše odločitve, je dokazal s kupčkom telefonov, saj se je z navidezno gnečo poigral z odločitvami voznikov. Marsikdo je zaradi tega podatka izbral drugo pot, čeravno so bile ulice, kjer se je s telefoni sprehajal sam, prazne. ''Zemljevidi so lahko za nekatere močno orožje, ki nadomešča politično in vojaško moč. Ljudje se zanašamo na te podatke in jih imamo za objektivne, a ti podatki se izrabljajo za različne namene,'' opozarja Berlinčan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za svoj eksperiment je uporabil Googlove zemljevide, ki jih vozniki pogosto uporabljamo, da nam ne le pokažejo pot in izberejo najkrajšo traso do cilja, ampak pri izračunu upoštevajo tudi gostoto prometa. Gostoto prometa, ki jo Google ocenjuje na podlagi zaznanih pametnih naprav v gibanji, lahko namreč zlahka poustvarimo peš in brez avtomobilov. Potrebujete le dovolj telefonov. Weckert je tako na prikolico zložil telefone in zaradi velikega števila le-teh na Googlovih zemljevidih za seboj puščal rdečo sled, ki označuje počasen oz. stoječi promet. Kdo bi si mislil, da lahko sredi Berlina na tako preprost način ulice''očistimo'' prometa.

Ko boste spoznali, čemu služijo črte, ne boste nikoli več parkirali na njih
Preberi še
Ko boste spoznali, čemu služijo črte, ne boste nikoli več parkirali na njih

Pri Googlu so se na potezo umetnika, ki je ekspriment izvedel že preteklo poletje, a ga izdal šele ob 15-letnici Zemljevidov, odzvali pozitivno. ''V številnih držav smo že omogočili ločevanje med avtomobili in motocikli. Tovrstne kreativne izrabe Googlovih zemljevidov nam pomagajo, da jih še izboljšamo.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ali ima številka 99 kaj veze z 99 baloni, o katerih je nemška pevka Nena prepevala v na videz lahkotni skladbi 99 Luftballons, ki pa je v resnici kritika hladne vojne med blokoma, ni znano.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376