Moskisvet.com
Weber F1 - 3

Visoki obrati

F1 z registrsko tablico

A.M.
03. 04. 2013 09.10
7

Iz Švice prihaja cestni dirkalnik superlativov. Kontroverzni inženir želi izdelati najhitrejši cestni avtomobil na svetu. Mu bo uspelo?

Weber F1 - 6
Weber F1 - 6 FOTO: Arhiv proizvajalca
Švicar Roman Weber si je zadal težak cilj – izdelati želi najhitrejši avtomobil za vsakdanjo uporabo. Leta 2007 je presenetil z modelom F1 faster one, ki je iz sedemlitrskega agregata V8 izvlekel 670 kilovatov in presegel hitrost 400 km/h. Njegov naslednji projekt je še bolj radikalen.

Weber F1 bo uradno predstavljen leta 2014. Takrat bo Roman v Dubaj pripeljal cestni bolid, ki ga bodo pomagali izdelati nekdanji člani BMW-jeve ekipe F1. Avtomobil bo lepši kot predhodnik in vražje hiter. Po napovedih proizvajalca bo šlo za najhitrejši in najlažji superšportni avtomobil s pogonom na vsa štiri kolesa. Dirkalnik bo v celoti izdelan iz ogljikovih vlaken, vsa štiri kolesa pa bo poganjal 5,6-litrski desetvaljnik z dvema turbinskima polnilnikoma. Motor je v osnovi Audijev, s korenitimi dodelavami pa bo v webru F1 dosegel 900 kilovatov moči in 1.250 Nm navora.

Štirikolesni pogon so Švicarji razvili sami. Motor so namestili neposredno pred zadnjo os.
Štirikolesni pogon so Švicarji razvili sami. Motor so namestili neposredno pred zadnjo os. FOTO: Arhiv proizvajalca

Weber F1 - 9
Weber F1 - 9 FOTO: Arhiv proizvajalca

Dirkalnik za cestno uporabo bo tehtal 1.250 kilogramov. Moč bodo na vozno podlago prenašala vsa štiri kolesa, pogon pa so razvili sami. Moč bo prenašal sekvenčni šeststopenjski menjalnik, inteligentni pogonski sklop pa bo poskrbel, da bo moč poprijela tam, kjer bo to najbolj potrebno. Bolid z registrsko številko bo z mesta do 100 km/h "potegnil" v pičle 2,5 sekunde, po šestnajstih sekundah bo merilnik hitrosti pokazal vrednost 300, končna hitrost pa naj bi znašala krepko čez 400 km/h.

Avtomobil bo obut v 20-palčne pnevmatike, zaustavljale ga bodo keramične zavore, kupiti pa ga bo mogoče za 1,1 milijona evrov. Če vam 900 kW ni dovolj, naj vas potolažimo – mojster Weber načrtuje tudi 1.200-kilovatno različico s hibridnim pogonom KERS po vzoru dirkalnikov formule 1.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369