Moskisvet.com
GreenWing eSpyder - 2

Visoki obrati

Električno letalo za ceno osebnega avtomobila

A.M.
11. 09. 2013 14.02
5

Američani so izdelali ultralahko električno letalo, ki si ga lahko privošči skorajda vsak ljubiteljski pilot.

Za pogon skrbi 24-kilovatni elektromotor.
Za pogon skrbi 24-kilovatni elektromotor. FOTO: Arhiv proizvajalca
Ameriško podjetje Greenwing ponuja ultralahko enosedo letalo po dostopni ceni. Šest metrov dolgo letalo tehta 190 kg, razpon kril znaša dobrih 10 m. Poganja ga 24-kilovatni električni motor, ki ga napajajo 75-voltne litijeve baterije kapacitete 13 kWh. ’eSpyder’, kot so ga poimenovali, potrebuje za vzlet in pristanek zgolj 100 m steze in poleti s hitrostmi do 109 km/h.

Ni ravno vojaški lovec, vendar omogoča tiha, mirna, ekonomična in okolju prijazna odkrivanja nebesnih višav. Ob hitrosti 60 km/h je z njim moč ostati v zraku do 90 minut, povprečni čas letenja pa znaša eno uro.

Letalo je opremljeno s sodobno LCD instrumentno ploščo, ki vsebuje vse pomembnejše navigacijske pripomočke in prikazovalnik stanja električne energije. Akumulatorji so polni v treh urah, letalo pa je moč kupiti za 30.000 evrov.

Evropskim kupcem je na voljo v že sestavljeni obliki, Američani pa ga lahko naročijo v ’kit’ izvedenki in ga sestavijo sami. ’eSpyder’ je že uspešno pridobil dovoljenje nemške kontrole zračnega prometa.

Letalo je opremljeno s sodobno kontrolno ploščo.
Letalo je opremljeno s sodobno kontrolno ploščo. FOTO: Arhiv proizvajalca

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470